image

'Vpn-providers beschermen niet je privacy en zijn niet te vertrouwen'

dinsdag 1 oktober 2024, 15:52 door Redactie, 7 reacties

Vpn-providers beschermen niet je privacy op internet en zijn niet te vertrouwen, zowel de gratis als betaalde aanbieders, zo stelt TechCrunch in een serie artikelen waarin het stelt dat de meeste mensen geen vpn nodig hebben. Wanneer een vpn wel is vereist is het verstandiger om zelf een vpn-server op te zetten, aldus het online magazine.

"Vpn-providers zijn bijna overal", merkt redacteur Zack Whittaker op. Hij wijst naar alle online advertenties en influencers op YouTube die reclame voor vpn-diensten maken. "Vpn's zijn een bloeiende industrie die beweren je privacy te beschermen door je anoniem op internet te houden door je browsegeschiedenis te verbergen. Geloof het niet. Vpn-providers zijn over het algemeen niet goed voor je privacy."

Whittaker benadrukt dat een vpn-provider alleen het verkeer van gebruikers omleidt via de eigen servers. "Dat roept de vraag op: Waarom zou je een vpn die belooft je privacy te beschermen meer vertrouwen dan je internetprovider? Het eenvoudige antwoord is dat je dat niet kunt, en dat je dat ook niet zou moeten doen." Eén van de problemen is dat gebruikers niet kunnen zien wat er met hun data gebeurt, merkt de redacteur op.

TechCrunch heeft een eenvoudige flowchart gemaakt waarin staat wanneer het nuttig kan zijn een vpn te gebruiken. Het gaat dan vooral om het omzeilen van geografische beperkingen om content in een andere regio te bekijken. "Vpn's kunnen in bepaalde gevallen handig zijn, maar het is belangrijk om hun beperkingen te kennen. Vertrouw niet op vpn-providers om je privacy of anonimiteit te beschermen", besluit Whittaker. Wie toch een vpn nodig heeft kan die volgens TechCrunch beter zelf opzetten, waarbij een uitleg wordt gegeven om een eigen server gebaseerd op Tailscale op te zetten.

Reacties (7)
Vandaag, 16:14 door Anoniem
Goh wat een onthulling. Een dienst oorspronkelijk ingevoerd voor zakelijke gebruik binnen een bedrijf tussen bekende gebruikers ter beveiliging van data transport en niet voor privacy werkt niet zoals geadverteerd naar consumenten. Maar tja mensen betalen graag voor placebo's dus waarom zou privacy kwesties anders zijn.
Vandaag, 16:16 door _R0N_
Vpn-providers beschermen niet je privacy op internet en zijn niet te vertrouwen

Je zou bijna alleen reageren met Duhuh!.

Het is verleggen van vertrouwen, vertrouw je een VPN provider meer dan je eigen provider?
Vandaag, 16:18 door Anoniem
Tailscale, betaalde VPN optie.... Dat riket naar verkapte reclame.
Doe dan een RPI met wireguard erop.
Vandaag, 16:29 door Anoniem
Door Anoniem: Tailscale, betaalde VPN optie.... Dat riket naar verkapte reclame.
Doe dan een RPI met wireguard erop.

Tailscale at home : For individuals who want to securely connect personal devices, for free.

https://tailscale.com/pricing

En misschien is een RPI met Wireguard voor doorsnee gebruikers wat lastig op te zetten?
Vandaag, 18:06 door Anoniem
Ik denk ook zo over de meeste aanbieders, maar ProtonVPN is behoorlijk transparant en daar heb ik vertrouwen in. Als dat onterecht is, hoor ik het graag.
Vandaag, 19:50 door Anoniem
Als ik zonder VPN surf weet ik zeker dat mijn data maanden bewaard wordt zodat de overheid er nog eens goed in kan graaien. Dat is niet het geval als ik bijvoorbeeld NordVPN of iCloud relay gebruik.
Vandaag, 19:56 door Anoniem
Plausibel idd als -m.i.- slechts 3 van de 200 vpn-aanbieders een schijn van betrouwbaarheid hebben mbt logging. Geen nieuws overigens. Tailscale zelf verzamelt persoonsgegevens en gebruiksdata(...). Geen misdaad, maar opmerkelijk.
Tailscale is een veelzijdige tool voor thuis-netwerken op afstand. Heel wat anders dan een 'reguliere' vpn-aanbieder.

Slim geadverteerd als het de pers bereikt...
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.