image

Mozilla kondigt aan actievere rol te gaan spelen in online advertenties

vrijdag 4 oktober 2024, 09:46 door Redactie, 10 reacties

Mozilla gaat een actievere rol spelen in online advertenties, waarbij een balans tussen commercieel gewin en publiek belang cruciaal is, zo heeft de Firefox-ontwikkelaar aangekondigd. De afgelopen weken kwam Mozilla onder vuur te liggen vanwege tracking in Firefox. Er werd zelfs een klacht over Mozilla bij de Oostenrijkse privacytoezichthouder ingediend. Volgens Mozilla-president Mark Surman is de huidige advertentie-industrie 'fundamenteel kapot', maar ziet hij geen toekomst waarbij advertenties zullen verdwijnen.

Mensen staan in het huidige advertentielandschap niet op de eerste plaats en hun privacy wordt niet gerespecteerd, aldus Surman. "Er moeten betere opties komen. Mozilla kan een sleutelrol spelen in het ontwikkelen van deze betere opties, niet alleen door ervoor te pleiten, maar ook door ze daadwerkelijk te bouwen." De Mozilla-president merkt op dat online advertenties niet te negeren zijn. "Het is een belangrijke factor voor hoe het internet werkt en wordt gefinancierd. We moeten het recht in de ogen kijken en proberen te repareren."

De oplossing die Mozilla voor zich ziet bestaat uit wetgeving, standaarden en producten die privacy respecterende advertenties mogelijk maken. Surman ziet geen wereld voor zich waarin advertenties er niet meer zijn, maar kan zich naar eigen zeggen wel een wereld voorstellen waarin online adverteren op een manier gebeurt waarbij de privacy van iedereen wordt gerespecteerd en waar commerciële en publieke belangen in balans zijn.

"Mozilla wordt actiever in online adverteren. Onze hypothese is dat we tegelijkertijd moeten werken aan openbaar beleid, standaarden, producten en infrastructuur", zegt Mozilla-ceo Laura Chambers. Zowel Chambers als Surman maken excuses voor de 'verwarring en zorgen' die zijn ontstaan over de Privacy Preserving Attribution technologie in Firefox. De methode waarmee Mozilla binnen Firefox wil meten hoe succesvol advertenties zijn.

Reacties (10)
Vandaag, 10:14 door Anoniem
Toch bijzonder dat iemand wel gelooft in open en vrije software, maar niet in open en vrije informatie. Advertenties zijn commerciele propaganda. Waarom zou er door een Free Software project tijd en moeite gestoken moeten worden om dat te faciliteren?
Vandaag, 10:17 door Anoniem
Terwijl sommige browsers proberen enigszins een andere kant op bewegen,
wordt Mozilla's Firefox er een voor betalende sponsors.

Natuurlijk bestaan er nog vorkjes, die dat niet doen als Libre Wolf,
maar vaak blijken dergelijke browsers eendagsvliegen.
Zoals bijvoorbeeld Ungoogled Chrome en worden ze na enige tijd niet meer onderhouden.

Dus hup, hup, hup allemaal op de bandwagon van Alphabet en Meta, Amazon, Tui, etc.
De ongeïnteresseerden klikken toch wel gedachteloos door.

Goed dat ik nog AdNauseam draai en NuTensor,
alhoewel mijn organisatie (=Google) dan niet apprecieert.

"When the going gets narrow, keep your eye on the sparrow".

#laufer
Vandaag, 10:19 door Anoniem
Surman ziet geen wereld voor zich waarin advertenties er niet meer zijn, maar kan zich naar eigen zeggen wel een wereld voorstellen waarin online adverteren op een manier gebeurt waarbij de privacy van iedereen wordt gerespecteerd en waar commerciële en publieke belangen in balans zijn.

Als gebruiker beleef ik al decennia een rustige internetwereld zonder advertenties en alle meuk die ze kunnen meeleveren op je machienes.

Zo'n rustige wereld kan ik me dus weldegelijk voorstellen.
Ongeacht de commerciele belangen die ik hiermee frustreer.
Niet mijn probleem. Ik heb niet om die reclame uitingen gevraagd.
Idem voor het profileren en stalken door die bedrijven.


Heel zwart/wit:

Het is ondertussen verworden tot een loopgravenoorlog waarbij de reclame netwerken de vijand van de inetrnetgebruikers geworden zijn. En een aantal grote tech-bedrijven (en uitgevers) heulen met die vijand.

Schaf advertenties maar helemaal af en zoek maar naar andere inkomstenbronnen. Of stop ermee.
Big tech en advertentieboeren hebben hun eigen markt compleet verpest en kapot gemaakt. (ook al zien ze dat zelf niet)
Ze zijn een gevaar voor de bezoekers die die reclame voorgeschoteld krijgen. Zonder ook maar enige aansprakelijkheid van die boeren.
Vandaag, 10:40 door Anoniem
...En enkele dagen geleden trok Raymond Hill, de ontwikkelaar van uBlock Origin, zijn lite versie van deze ad blocker terug uit het add-on portaal omdat hij het gezeur van Mozilla over deze lite versie beu was:

Zie: https://www.security.nl/posting/860361/UBlock-ontwikkelaar+verwijdert+lite-versie+adblocker+van+Mozilla+Add-ons

Het een en ander heeft niets met elkaar te maken behalve dat de rode draad elkaar raakt: Advertenties. Als ik dan hier lees:
"Mozilla wordt actiever in online adverteren....
kan ik me niet aan de indruk onttrekken dat het volgende waar Mozilla tegenaan gaat zeuren de 'full load version' genaamd uBlock Origin is:

https://addons.mozilla.org/nl/firefox/addon/ublock-origin/?utm_source=addons.mozilla.org&utm_medium=referral&utm_content=search
Vandaag, 10:44 door Anoniem
Zijn er blijkbaar ook achtergekomen dat je veel geld kunt verdienen met advertenties.

https://www.nu.nl/economie/6330477/meta-topman-zuckerberg-passeert-amazon-baas-en-is-nu-een-na-rijkste-persoon.html
Vandaag, 12:01 door Anoniem
Juist gezien door anoniem van 10:44 de facebook en X-trackers kom je vrijwel op elke pagina tegen.

Ik draai een Tampermonkey user-scriptje die als deze trackers actief zijn, ik een pop-upje zie op de pagina,
die ik bezoek. Zo blijf je er alert op.
Vandaag, 12:19 door Anoniem
Reclame is terreur en is op ieder niveau een probleem, radio, tv, internet, reclamezuilen, etc.
Het geldelijke belang is te groot maar vraag me tevens af of de reclame terroristen zichzelf niet in de voet gaan schieten omdat men er meer en meer van gaat kotsen en de reclames daardoor allemaal genegeerd gaan worden.
Opbrengsten op termijn € 0,00.
Vandaag, 12:24 door cyberpunk
Ik gebruik Fx sinds Phoenix/Firebird en dit is de eerste keer dat ik de neiging heb om op zoek te gaan naar een alternatief. Privacy respecterende advertenties!? Ik wil helemaal géén ads zien, punt.
Vandaag, 13:24 door Anoniem
Als iedereen tegen advertenties is, wat moet het alternatief zijn om je producten/diensten aan te prijzen?
Vandaag, 14:54 door Anoniem
Geblaat. Geen enkel technisch argument om malware toe te staan. Mozilla is compleet de verkeerde weg ingeslagen. Daarom allang geen Firefox meer op de desktop. Browser was al besmet met Google malware by default.

Jammer...ooit goed begonnen met Netscape. Nu op weg naar de afgrond met Google malware in de browser en tracking daar bovenop. Daarom beter Firefox de-installeren en een fork zoals Librewolf gebruiken.

De huidige Mozilla-president Mark Surman is een malware-verspreider(ads) en corrupt (Google). Dat hij malware ondersteunt en velen hierin meegaan bewijst wat voor ziekelijke charlatan die Surman is. Niet voor niets is een groot deel van Mozilla's ontwikkelteam ontslagen afgelopen jaren. Firefox is geweest...
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.