image

Overheid test haalbaarheid van eigen chatapp voor ministers en ambtenaren

dinsdag 8 oktober 2024, 16:49 door Redactie, 10 reacties

De Rijksoverheid heeft besloten tot het uitvoeren van een proof-of-concept van een eigen chatapp voor ministers en ambtenaren, om zo te kijken of dit een haalbaar idee is. De applicatie is gebaseerd op Tchap, de chatapp van de Franse overheid. Dat laat staatssecretaris Szabo in een reactie op Kamervragen van GroenLinks-PvdA weten. Begin dit jaar nam de Tweede Kamer een motie aan waarin het kabinet werd opgeroepen om onderzoek te doen naar een speciale chatapp voor zakelijk contact door ambtenaren en ministers. Het kan dan gaan om een door de overheid te ontwikkelen chatapp of gebruik van een al bestaande app.

De motie die opriep tot het onderzoek was afkomstig van NSC-Kamerlid Palmen. Zij stelde dat een speciale chatapp meer mogelijkheden zou moeten geven voor digitale veiligheid en het archiveren van berichten. In Frankrijk is het ambtenaren verboden om met WhatsApp, Signal en Telegram voor hun werk te communiceren en is het gebruik van de door de overheid ontwikkelde chatapp Tchap of de door het Franse cyberagentschap ANSSI gecertificeerde chatapp Olvid verplicht.

"Betrekt u de verkenning van een in eigen beheer zijnde chatapplicatie bij het verbeteren van de digitale archivering? Is het technisch mogelijk om een dergelijke applicatie interoperabel te maken met de meest populaire chatdiensten en deze ook te voorzien van een functie om gesprekken in uitleesbaar format te exporteren?", vroegen GroenLinks-PvdA-Kamerleden Chakor en Kathmann vorige maand aan de staatssecretaris.

"Na een eerste verkenning en afstemming van de Open Source Software Tchap met de eigenaar DINUM, is in augustus 2024 besloten tot het uitvoeren van een Proof of Concept", reageert Szabo. Volgens de staatssecretaris. maakt dit initiatief onderdeel uit van het ontwerp van een nieuwe werkplek voor de Rijksdienst. Interoperabiliteit met populaire chatdiensten is ook een onderwerp wat daarin wordt meegenomen.

Of en wanneer ambtenaren en ministers met een Tchap-gebaseerde chatapp gaan chatten is onbekend. "Eventuele inzet van de Franse voorziening bij de Nederlandse (Rijks)overheid is een complexer en langduriger traject dan het inzetten van nu al beschikbare technische oplossingen", merkt de staatssecretaris op. Hij voegt toe dat er dit jaar wel een technische pilot is uitgevoerd met software die zakelijke chatgesprekken veiligstelt.

Reacties (10)
Gisteren, 16:55 door Anoniem
De overheid voelt de hete adem van CSAM in haar eigen nek?
Gisteren, 17:03 door Anoniem
Tchap is gebaseerd op Element, wat weer gebruik maakt van het Matrix-chat protocol. Als de Rijksoverheid besluit om ook de betaalde ondersteuning af te nemen, dan is dat goed nieuws voor de Open Source gemeenschap en interoperable chat-protocollen. Bovendien is deze oplossing een stuk veiliger dan alternatieven zoals Microsoft Teams, omdat het Matrix protocol wél ondersteuning heeft voor End-to-End versleuteling (by design en by default).
Gisteren, 17:07 door Anoniem
Het zal toch geen opzet zijn om deze buiten CSS te houden? Nah... dat zal wel niet. Zo zit de overheid in Nederland niet in elkaar. Toch?!
Gisteren, 17:19 door Anoniem
Als de bestaande chatapps niet geschikt of veilig genoeg zijn voor ambtenaren en ministers dan zijn ze dat ook niet voor het “gewone” volk. Ik had al zo’n vermoeden dus ik gebruik die rommel niet maar toch bedankt voor de tip Rijksoverheid!
Gisteren, 17:44 door Anoniem
Door Anoniem: De overheid voelt de hete adem van CSAM in haar eigen nek?
Ja. Dus als de Nederlandse versie komt, meteen iedereen overstappen.
Gisteren, 17:46 door De Magere
Nadeel is wel dat Tchap-app in de Franse taal is, maar als een NLversie komt, dan wordt de keuze niet moeilijk denk ik.
Gisteren, 18:07 door Anoniem
En dan ook gelijk alle telefoons onder centraal beheer, en geen rechten om ZELF apps te installeren, dan wel een whitelist van apps die mogen.
Anders gaat het natuurlijk nooit werken.

Wel mooi dat Matrix aan de basis ligt. Dat zou wel een opsteker zijn voor de opensource gemeenschap.

TheYOSH
Gisteren, 18:17 door Anoniem
Door Anoniem: Als de bestaande chatapps niet geschikt of veilig genoeg zijn voor ambtenaren en ministers dan zijn ze dat ook niet voor het “gewone” volk. Ik had al zo’n vermoeden dus ik gebruik die rommel niet maar toch bedankt voor de tip Rijksoverheid!

Nou, het gaat meer hierom:
NSC-Kamerlid Palmen:Zij stelde dat een speciale chatapp meer mogelijkheden zou moeten geven voor digitale veiligheid en het archiveren van berichten.
.

Het is niet mogelijk om *aantoaonbaar* te voldoen aan de wet op openbaarheid van bestuur als de app die je gebruikt volledig is dichtgetimmerd. Je hebt dus een soort van toezichthouder *in* de app nodig die elk gesprek kan archieveren als dat nodig is. Dat is een vermindering van de bescherming van je privacy maar voor de ambtelijke communicatie maakt dat nou net niet uit en je voldoet dan wel aantoonbaar aan de WOO. Zijn we van dat ellendige excuus van Rutte ook weer af.

Je kunt dit dus juist zien als bevestiging dat de chatapps wel te vertrouwen zijn, ze zijn namelijk niet open te breken voor de toezichtsrol die de overheid nodig acht.
Gisteren, 19:28 door Anoniem
Door De Magere: Nadeel is wel dat Tchap-app in de Franse taal is, maar als een NLversie komt, dan wordt de keuze niet moeilijk denk ik.

Er staat toch ook "gebaseerd op" Tchap, dus vertalen is een open deur want je gaat zo'n test natuurlijk niet doen met een Franse UI.
Gisteren, 21:06 door Anoniem
Dan kunnen ze het beste een eigen server aanmaken aangezien het dataverkeer groot zal zijn, daarnaast kan men de chatdata veilig bewaren onder eigen beheer.
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.