image

I-Familia dna-database Interpol levert eerste match in Nederland op

donderdag 10 oktober 2024, 13:56 door Redactie, 1 reacties

De I-Familia dna-database van Interpol heeft voor het eerst tot een match in Nederland geleid. Het gaat om een vrouw uit het Limburgse Stein die in 1990 vermist raakte. Via de I-Familia dna-database van Interpol kunnen familieleden van vermiste personen op vrijwillige basis hun dna laten opnemen. Deze dna-profielen worden via de database vergeleken met dna van in het buitenland aangetroffen ongeïdentificeerde personen en in het buitenland vermiste personen.

Door nieuwe Belgische dna-wetgeving kon informatie uit een Belgische dna-database worden gematcht met de dna-profielen in de I-Familia dna-database, zo laten de Belgische en Nederlandse politie vandaag weten. In de Belgische database was dna-materiaal opgenomen van een schedel die in het Belgische Maasmechelen werd aangetroffen. In de jaren 1990 werd er in België geen systematisch dna-onderzoek uitgevoerd in forensische zaken.

In 2012 werd er wel dna van de schedel afgenomen, waarvan het dna-profiel werd toegevoegd aan de Belgische dna-database bij het Nationaal Instituut voor Criminalistiek en Criminologie (NICC). In maart van dit jaar is de dna-wetgeving in België aangepast, waardoor dna-profielen met de I-Familia dna-database gedeeld mogen worden. Zodoende is het dna-profiel van de schedel gedeeld met Interpol, wat een match met het dna van de familieleden opleverde. Voor zowel Nederland als België is dit de eerste match met de dna-database.

Reacties (1)
Vandaag, 16:17 door Anoniem
Angelique Hendrix uit het Limburgse dorp Stein ging op 13 juli 1990 fietsen met haar broertje achterop. Op een gegeven moment stopte ze en stuurde ze haar broertje terug naar huis. Ze zei dat ze haar eigen weg wilde vervolgen. Daarna is ze nooit meer gezien. De politie looft een beloning van 30.000 euro uit voor de tip die leidt tot de oplossing van de zaak.

https://nos.nl/artikel/2540289-gevonden-schedel-van-vermiste-limburgse-na-34-jaar-geidentificeerd
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.