image

Wetsvoorstel laat burgers rijbewijs digitaal aanvragen en verlengen

donderdag 24 oktober 2024, 13:22 door Redactie, 7 reacties

Het kabinet wil dat burgers straks digitaal hun rijbewijs kunnen aanvragen en verlengen. Dit zou onder andere fraude zoals 'morphing' moeten tegengaan. Minister Madlener van Infrastructuur en Waterstaat heeft vandaag een conceptwetsvoorstel gepresenteerd dat hiervoor moet zorgen. Door het voorstel Wet digitale aanvraag rijbewijzen kunnen burgers een foto voor het rijbewijs bij een erkende fotograaf laten maken en vervolgens de aanvraag zelf online indienen.

"Dit maakt het proces minder gevoelig voor fouten of fraude. Fouten worden eerder en beter in het aanvraagproces opgespoord. Door een verbeterde digitale foto op het rijbewijs en in het rijbewijzenregister kan de identiteit van een bestuurder ook beter worden bepaald", aldus de beschrijving van het conceptwetsvoorstel. Volgens de uitleg bij het voorstel voldoet de huidige praktijk voor het aanvragen en verlengen van rijbewijzen niet aan de veiligheidseisen.

"De technische vooruitgang op het gebied van digitale beeldverwerking maakt nu het zogenaamde "morphen" mogelijk. Deze techniek wordt gebruikt om verschillende gezichtsfoto's samen te voegen tot één totaalbeeld dat de kenmerken van twee of meer gezichten combineert. Als een foto op een rijbewijs op deze manier wordt gemanipuleerd, kan niet alleen de identiteit van de houder van het rijbewijs worden geverifieerd, maar mogelijk ook de identiteit van een andere persoon wiens gezichtskenmerken op de foto staan", staat in de uitleg.

Een rijbewijs met 'gemorphde' foto zou het voor meerdere personen mogelijk maken om de grens over te steken. "De functie van het rijbewijs als document voor identiteitscontroles wordt zo fundamenteel in gevaar gebracht. Een controle van foto's op dergelijke wijzigingen is met de huidige stand van de technologie niet betrouwbaar. Dit wordt met name bemoeilijkt als foto's eerst worden afgedrukt en later opnieuw worden in gescand", laat de uitleg verder weten. Met een digitale aanvraag zou dit ondervangen kunnen worden. Burgers kunnen tot en met 27 november via Internetconsultatie.nl op het voorstel reageren.

Reacties (7)
24-10-2024, 14:57 door Anoniem
Tja dan stuur je een andere foto op... Of laat iemand anders even plaats nemen voor de camera bij live beeld vastleggen.
24-10-2024, 15:05 door Anoniem
Door Anoniem: Tja dan stuur je een andere foto op... Of laat iemand anders even plaats nemen voor de camera bij live beeld vastleggen.


Ze zijn steeds bezig met het wiel opnieuw uitvinden.

Waar gaat het verhaal om?

de medewerker aan de balie van de gemeente welke je jouw foto overhandigd kan toch heus wel zien of het om jouw gaat of iemands anders.

De overheid kennende worden deze foto dan meteen verdeeld met alle inlichtigen diensten in de EU en daar buiten.
Ze hoeven alleen niet meet te scannen.
24-10-2024, 15:15 door Erik van Straten
Zo te zien (in https://www.internetconsultatie.nl/wet_digitale_aanvraag_rijbewijzen/document/13215) hoeft de erkende fotograaf geen digitale handtekening "onder" (om) de foto te zetten (voordat deze de digitale foto via een "beveiligde verbinding" naar de RDW stuurt), waarmee eventuele fraude eenvoudiger naar de fotograaf getraceerd kan worden.

Een probleem blijft dat het aan een fotograaf overlaten of zij/hij de juiste persoon fotografeert en niet corrupt is, simpelweg een risico vormt.

(En nee, na een eerdere slechte ervaring draag ik niet meer bij aan internetconsultaties).
24-10-2024, 15:22 door Anoniem
Dit is een idee van Ursula von der Leyen.

Duitse alternatieve media hebben hier maanden geleden al over bericht maar geen mu te horen in Nederland.
Daar zit nog veel meer achter, zoals een bezoek bij een psycholoog bij het verlengen van het rijbewijs.
24-10-2024, 17:42 door Anoniem
Grappig dat die wet voor digitaal aanvragen en verlengen van een Rijbewijs nog niet bestaat. Ik heb zaterdag in Hilversum bij Primera een foto laten maken, die is direct daar vandaan bij RDW geupload. Zondag heb ik via DigID bij RDW een verlenging van rijbewijs aangevraagd en het roze kaartje heb ik vanochtend (ja, wel met wat gedoe bij de balie van Burgerzaken) gewoon opkunnen afhalen. Kind kan de was doen! Top.. maar één keer naar Burgerzaken en lekker snel geregeld op deze manier. Zo moet digitalisering werken: v'óór de burger. :-)

Die wet is er misschien nog niet, maar in de praktijk blijkt het in een aantal Gemeenten wel degelijk al te kunnen.

Wel vreemd bericht (of titel) verder.. het gaat alleen maar over de beveiligingsproblemen met fotografietechniek en tegengaan van een vervalsing.. Helemaal niets gaat over die wet zelf, of over verbeterde service aan de burger... of heb ik de titel niet begrepen?
24-10-2024, 19:04 door Metobard
Door Anoniem: Tja dan stuur je een andere foto op... Of laat iemand anders even plaats nemen voor de camera bij live beeld vastleggen.

Goed idee. Stuur een foto op van Bela Lugosi of Boris Karloff en BAF!... je hebt meteen een poging tot Valsheid in geschrifte aan je broek.

Ps. Nog meer slimme adviezen?
24-10-2024, 22:50 door Anoniem
Door Anoniem: Grappig dat die wet voor digitaal aanvragen en verlengen van een Rijbewijs nog niet bestaat. Ik heb zaterdag in Hilversum bij Primera een foto laten maken, die is direct daar vandaan bij RDW geupload. Zondag heb ik via DigID bij RDW een verlenging van rijbewijs aangevraagd en het roze kaartje heb ik vanochtend (ja, wel met wat gedoe bij de balie van Burgerzaken) gewoon opkunnen afhalen. Kind kan de was doen! Top.. maar één keer naar Burgerzaken en lekker snel geregeld op deze manier. Zo moet digitalisering werken: v'óór de burger. :-)

Die wet is er misschien nog niet, maar in de praktijk blijkt het in een aantal Gemeenten wel degelijk al te kunnen.

Wel vreemd bericht (of titel) verder.. het gaat alleen maar over de beveiligingsproblemen met fotografietechniek en tegengaan van een vervalsing.. Helemaal niets gaat over die wet zelf, of over verbeterde service aan de burger... of heb ik de titel niet begrepen?

Yep ik ook vorig jaar precies net zo verlengt.
Werkt prima.
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.