Zoekmachine DuckDuckGo heeft de Europese Commissie opgeroepen om drie onderzoeken uit te voeren naar het naleven van de Europese Digitale Markets Act (DMA) door Google. Volgens DuckDuckGo voldoet Google niet aan de eisen van de DMA. Het techbedrijf deelt geen geanonimiseerde click en query data, heeft het aanpassen van de standaard zoekinstellingen niet eenvoudig gemaakt en biedt gedownloade zoek- en browserapps niet de mogelijkheid om eenvoudig de standaard optie te worden, terwijl dit wel onder de DMA verplicht is, aldus DuckDuckGo.
De DMA zorgt voor toezicht en maatregelen voor de grootste online platforms met een zogenoemde poortwachterspositie. De regels zouden voor een eerlijker speelveld op de digitale markt moeten zorgen en kaders aan deze bedrijven stellen, ook die van buiten de EU. Volgens DuckDuckGo probeert Google de DMA te ondermijnen. Zo zou het bedrijf selectief aan bepaalde verplichtingen voldoen, terwijl het andere negeert. Dit heeft ervoor gezorgd dat de zoekmarkt in de EU nauwelijks is veranderd, zo stelt DuckDuckGo.
Zo verplicht de DMA dat poortwachters het eenvoudig maken om van zoekmachine en browser te veranderen. Iets wat bij Google niet het geval is, benadrukt DuckDuckGo. "Voordat de DMA in werking trad waren er meer dan vijftien stappen nodig om je standaard zoekmachine op Android te wijzigen en dat is vandaag de dag nog steeds het geval. Er zijn geen enkele wijzigingen doorgevoerd." Ook het aanpassen van de zoekmachine in Google Chrome is niet eenvoudiger gemaakt.
Daarnaast stelt DuckDuckGo dat Google een aangepast Android-keuzescherm nog onder meer dan 250 miljoen Europese gebruikers moet uitrollen. "Toezichthouders wereldwijd zouden moeten zien wat er met de DMA gebeurt, en leren hoe Google de mazen in de wet weet te misbruiken en die zo omzeilt, en dan maatregelen nemen om ervoor te zorgen dat Google geen nieuwe barrières kan opwerpen tegen vooruitgang en een eerlijke spelveld", concludeert DuckDuckGo, dat toevoegt dat de DMA ook niet goed inspeelt op het schaalvoordeel dat Google heeft.
Je bent niet ingelogd en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.