Het Tor Project heeft het publiek gevraagd om het opzetten van WebTunnel bridges, om zo online overheidscensuur te omzeilen. WebTunnel bridges nemen het Tor-verkeer en vermommen dat als gewoon webverkeer. Dagelijks maken miljoenen mensen gebruik van het Tor-netwerk om hun privacy te beschermen, maar ook om websites te bezoeken die in het land van herkomst worden geblokkeerd.
Het Tor-netwerk bestaat uit allerlei servers van vrijwilligers die het verkeer van Tor-gebruikers verwerken. Zo is de eerste server de entry guard, die het verzoek van de Tor-gebruiker naar de relay-node doorstuurt. Vervolgens gaat het van deze server naar de exitnode, die het verzoek naar het internet stuurt. De servers waar het Tor-netwerk uit bestaat zijn openbaar.
Regimes die niet willen dat hun bevolking van het Tor-netwerk gebruikmaakt kunnen de ip-adressen van al deze servers blokkeren. Om dergelijke blokkades te omzeilen zijn er "Tor-bridges". Dit zijn privé Tor-servers die als springplank dienen om toegang tot het Tor-netwerk te krijgen. Niet alleen zijn de Tor-bridges privé, ze kunnen ook hun netwerkverkeer aanpassen waardoor het lastig is om te zien dat iemand van Tor gebruikmaakt.
Een deel van de huidige Tor Bridges wordt gehost bij bekende hostingproviders. Volgens het Tor Project heeft de Russische telecomtoezichthouder Roscomnadzor internetproviders in het land opgedragen sommige van deze providers te blokkeren, waardoor ook de Tor Bridges niet meer toegankelijk zijn. Daarnaast worden ook bekende Tor-servers actief geblokkeerd, aldus de organisatie.
Om ervoor te zorgen dat Tor-gebruikers in het land toch het netwerk kunnen gebruiken zijn WebTunnel bridges nu dringend nodig, zegt Gustavo Gus van het Tor Project. Doordat de bridges het verkeer als normaal internetverkeer doen lijken is het veel moeilijker te blokkeren. Gus roept mensen op een WebTunnel bridge te hosten. Het doel is dat er eind december tweehonderd nieuwe bridges bij zijn gekomen. Wie vijf of meer bridges host krijgt een T-shirt.
Je bent niet ingelogd en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.