image

Mozilla: voorstel VS om zoekmonopolie Google te doorbreken raakt Firefox

woensdag 18 december 2024, 15:40 door Redactie, 4 reacties

De voorstellen van de Amerikaanse overheid om het zoekmonopolie van Google te doorbreken raken Firefox en andere kleinere, onafhankelijke browsers, en zal alleen de positie van een handvol sterke spelers versterken, zo stelt Mozilla. Het Amerikaanse ministerie van Justitie heeft onlangs een federale rechtbank gevraagd om verschillende maatregelen te nemen om zo het monopolie van Google op de markt voor zoekmachines te doorbreken. Zo zou het techbedrijf de Chrome-browser moeten verkopen en mag Google geen betaalde overeenkomsten meer met Apple en andere partijen sluiten om Google automatisch de standaard zoekmachine op smartphones en in browsers te laten zijn.

Mozilla ontving in 2021 nog 528 miljoen dollar van zoekmachine-aanbieders voor het instellen van hun zoekmachine als de standaardzoekmachine binnen Firefox. Het grootste deel van het bedrag was afkomstig van Google. In 2022 ging het om een bedrag van 510 miljoen dollar en in 2023 zo'n 495 miljoen dollar. In verschillende landen is Google echter niet de standaardzoekmachine en heeft Mozilla deals met andere partijen gesloten. Als de Firefox-ontwikkelaar straks geen overeenkomst met Google meer mag sluiten zal dit grote gevolgen voor Mozilla en daarmee ook Firefox hebben, waarschuwt Mozilla.

De Firefox-ontwikkelaar zegt dat het juist graag maatregelen ziet die de concurrentie verbeteren en niet de privacy van mensen wordt opgeofferd om dit te bereiken. "Echte verandering vereist het wegnemen van de hindernissen voor concurrentie en het faciliteren van een marktplaats die concurrentie, innovatie en consumentenkeuze bevordert - in zoekmachines, browsers, browser-engines en verder", stelt Mozilla. De Firefox-ontwikkelaar vraagt de rechtbank om de gestelde doelen te bereiken zonder onafhankelijke browsers en browser-engines te raken en uiteindelijk ook het web.

Reacties (4)
Gisteren, 15:49 door Anoniem
"It's about the money, stupid".

Dit heeft weinig met concurrentie te maken, en al helemaal niet met het "terugwinnen van het internet voor de gebruikers", maar dat op dit manier een inkomstenbron van Mozilla opdroogt.
Gisteren, 17:32 door Anoniem
Door Anoniem: "It's about the money, stupid".

Dit heeft weinig met concurrentie te maken, en al helemaal niet met het "terugwinnen van het internet voor de gebruikers", maar dat op dit manier een inkomstenbron van Mozilla opdroogt.
Idd. En de volgende stap van Mozilla's glijdende schaal: Marketingcomminucatie in persberichten onder het mom van privacybescherming van eindgebruikers. Want Google is al enkele jaren hun godfather en de begroting voor 2025 is ook al zo goed als rond. Dus paniek.

Al enkele jaren geleden heb ik afscheid genomen van Firefox op de pc sinds Mozilla's google-erosie: Features als DoH (Cloudflare, wt.?) opt-out implementatie, Google als standaard zoekmachine, Google's 'safebrowsing' als opt-out en verbose telemetry zowel naar Mozilla als Google.

Mijn keuze voor een robuust stabiele Rust browser is Firefox' fork Librewolf. Wordt goed bijgehouden: Tot maximaal een paar dagen achter op Firefox' updates. De versies lopen vrijwel parallel. Daarnaast heeft Librewolf een eigen instellingenmenu om gemakkelijk enkele 'about(:)config' privacy-instellingen aan te passen. Hooguit is er minimale telemetry die niet naar Mozilla e.a. gaat.
Gisteren, 17:34 door Anoniem
Hier komt even de ware aard van Firefox naar boven. Ze harken gebruikers binnen onder het mom van Privacy, maar verkopen vervolgens browse- en zoekopdrachten aan een advertentiegigant voor een half miljard per jaar, wetende dat verreweg de meeste gebruikers de standaard instellingen aanhouden.

Als je werkelijk om privacy geeft, dan kan je beter Brave Browser gebruiken. Die proberen zelf manieren te bedenken om inkomsten te genereren zonder deals met de duivel.
Gisteren, 17:39 door Anoniem
Alles wat de surveillance behoeften van de overheid bevordert, is goed beleid.
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.