De voorstellen van de Amerikaanse overheid om het zoekmonopolie van Google te doorbreken raken Firefox en andere kleinere, onafhankelijke browsers, en zal alleen de positie van een handvol sterke spelers versterken, zo stelt Mozilla. Het Amerikaanse ministerie van Justitie heeft onlangs een federale rechtbank gevraagd om verschillende maatregelen te nemen om zo het monopolie van Google op de markt voor zoekmachines te doorbreken. Zo zou het techbedrijf de Chrome-browser moeten verkopen en mag Google geen betaalde overeenkomsten meer met Apple en andere partijen sluiten om Google automatisch de standaard zoekmachine op smartphones en in browsers te laten zijn.
Mozilla ontving in 2021 nog 528 miljoen dollar van zoekmachine-aanbieders voor het instellen van hun zoekmachine als de standaardzoekmachine binnen Firefox. Het grootste deel van het bedrag was afkomstig van Google. In 2022 ging het om een bedrag van 510 miljoen dollar en in 2023 zo'n 495 miljoen dollar. In verschillende landen is Google echter niet de standaardzoekmachine en heeft Mozilla deals met andere partijen gesloten. Als de Firefox-ontwikkelaar straks geen overeenkomst met Google meer mag sluiten zal dit grote gevolgen voor Mozilla en daarmee ook Firefox hebben, waarschuwt Mozilla.
De Firefox-ontwikkelaar zegt dat het juist graag maatregelen ziet die de concurrentie verbeteren en niet de privacy van mensen wordt opgeofferd om dit te bereiken. "Echte verandering vereist het wegnemen van de hindernissen voor concurrentie en het faciliteren van een marktplaats die concurrentie, innovatie en consumentenkeuze bevordert - in zoekmachines, browsers, browser-engines en verder", stelt Mozilla. De Firefox-ontwikkelaar vraagt de rechtbank om de gestelde doelen te bereiken zonder onafhankelijke browsers en browser-engines te raken en uiteindelijk ook het web.
Je bent niet ingelogd en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.