Alle medische persoonsgegevens zonder toestemming van cliënten en patiënten stofzuigeren met Mitz, EHDS en ziekenhuisbrede datasystemen die gekoppeld worden aan internet, en dan ook nog "AI" (nou ja, de vooroordelen/ bias en blinde vlekken van softwarebouwers) erop loslaten...?
Wat gaat dat opleveren? In ieder geval geen betere zorg.
Door AX0 bv: Artificial Intelligence, is niets meer dan een commercieel modebuzz.
Feitelijk is het niet meer dan een geprogrammeerde materie die voor een bepaalde taak is vervaardigd. In administratieve zin, zeker waar het ziekenhuizen betreft, kan dat nog wel eens een heel interessante ontwikkeling opleveren.
Je bedoelt: "interessant" zoals in "May you live in interesting times"?
"Chinese curse" redirects here. For Chinese-language swearing, see Mandarin Chinese profanity.
"May you live in interesting times" is an English expression that is claimed to be a translation of a traditional Chinese curse. The expression is ironic: "interesting" times are usually times of trouble. Despite being so common in English as to be known as the "Chinese curse", the saying is apocryphal, and no actual Chinese source has ever been produced.
(...) The nearest related Chinese expression translates as "Better to be a dog in times of tranquility than a human in times of chaos." The expression originates from Volume 3 of the 1627 short story collection by Feng Menglong,
Stories to Awaken the World.Bron:
https://en.wikipedia.org/wiki/May_you_live_in_interesting_timesDoor AX0 bv: Waarom zou je namelijk niet de talloze onderzoeksmethoden, analyses, diagnose ervaringen digitaliseren en in één programma ontsluiten? Hoe meer handvatten medisch personeel ontwikkelen, des te meer kun je zorgtaken en processen versnellen.
Dit is een extreem naïeve en simplistische gedachtengang. De natte droom van een utopist. Dit alleen al gezien het feit dat de organische genezings-, herstel- en herbronningsprocessen van mensen zich niet op die manier laten versnellen. Ons lichaam en onze geest hebben eigen dynamieken en eigen tempo's.
Heel simpel uitgedrukt: je kunt wel tien keer per uur een stoma willen vervangen, maar je zult toch echt moeten wachten tot het weer gevuld is. Je kunt wel denken dat je een depressieve oudere efficiënter kunt begeleiden door hem elke dag door een andere medewerker te laten begroeten omdat dat volgens een door AI geproduceerd schema efficiënter is, maar die oudere heeft behoefte aan een herkenbaar gezicht en een vertrouwde stem.
Niet verheffen tot G.O.D.
Gewaakt moet worden dat de betreffende AI niet tot een soort godheid wordt verheven. Het koppelen van medische ervaringen, ontwikkelingen en ontsluiten van medische data, is dan wel een hele vooruitstrevende gedachte, mens is mens en er is niets zo uniek als de mens zelf.
Mee eens. Maar doe dat zelf dan ook niet in je voorafgaande alinea, of maak anders duidelijker dat je het ironisch bedoelt... Alles "in één programma ontsluiten" is zoiets als je bekeren tot een monotheïstische godsdienst die pretendeert de enige ware religie te zijn.
Bewaken van de privacy
Een eis van de minister moet zijn dat data anoniem wordt opgeslagen en ontsloten voor de betreffende AI. Proces, ontwikkeling en bewaking dienen in handen van het betreffende ziekenhuis te blijven, en niet een commerciële entiteit. Het gevaar is namelijk enorm dat andere entiteiten, farmacie, big pharma, toeleveranciers aan ..... toegang krijgen tot die data.
De data is en moet eigendom van de mensen zelf blijven.
Een eis van de minister moet zijn dat het medisch beroepsgeheim in al deze processen wordt gerespecteerd. Minister Agema heeft zelf echter afgelopen najaar al laten blijken dat beroepsgeheim juist te willen doorbreken. Zie bijv:
https://www.security.nl/posting/856979/Kamer+bezorgd+over+impact+van+Verzamelwet+op+medisch+beroepsgeheimEn:
https://www.security.nl/posting/862766/Medische+privacy+-+deel+2De intentie van de minister is dus al fout vóórdat ze plannen gaat maken en voorbereidingen gaat treffen om het probleem nog te verergeren met behulp van "AI". De minister denkt technocratisch, net als haar ambtenaren. Ze heeft zich na haar aantreden als minister razendsnel aangepast aan de denkwijze van haar ambtenaren en de achterliggende lobbies van Big Tech.
Daarom zou er in de zorg juist een moratorium op de toepassing van "AI" moeten komen totdat er bij de technische ontwikkelaars en de beslissers, waaronder ministers, voldoende bewustzijn is van, en respect is voor mensenrechten, privacy, medische ethiek en een empathische omgang met mensen die zorg nodig hebben. Zolang aan die voorwaarde niet is voldaan, zal de toepassing van "AI" veel slachtoffers maken, waaronder veel verborgen slachtoffers die nooit aan het licht zullen komen.
Gaat zo'n moratorium er komen? Met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid niet, want de commerciële en geopolitieke belangen zijn heel groot, en dan worden zorgbehoevenden in de praktijk voor de bus gegooid. Maar wel stapsgewijs, op een manier die de beslissers "plausible deniability" oplevert (ook in hun zelfbeeld, ze willen graag blij in de spiegel kijken), zodat ze zichzelf voldoende ingedekt voelen. Ook minister Agema doet daaraan mee.
We weten dat daar waar dit soort ontwikkelingen ontluiken, commercie op de loer ligt. Dit vanuit de overheid dichtspijkeren en reguleren. is een eerste stap.
Je toont je hier naïef over de overheid. De huidige Nederlandse en EU-overheden willen deze commercie juist faciliteren, met EHDS, Mitz en datasystemen voor ziekenhuizen waarmee het medisch beroepsgeheim structureel geschonden wordt.
Agema moet ervoor waken dat ambtenaren 'scepters' mogen zwaaien want als we één ervaring hebben, is dat wanneer ambtenaren medezeggenschap krijgen, je in korte tijd enorme risico's tegemoet zal zien. Aan Agema, omring je met neutrale professionals die over drie cruciale elementen met je meedenken;
1. Ontwerop, Bouw, Inrichting en Security
2. Processen en procedures
3. Eénduidige toegang, gebruik en ontwikkeling.
Agema heeft die ambtenaren helemaal niet in de hand. Ze is slim en weet dat die ambtenaren haar ten val kunnen brengen als ze buiten bepaalde kaders (lees: wensenpakketten van die ambtenaren) treedt.
En opnieuw, dit is door jou gedacht vanuit een utopisch idee over alomvattende, volstrekt controleerbare, machinale (inclusief computer-) systemen die tòch geen slachtoffers zouden maken. Ik heb enkele jaren geleden gesprekken gevoerd met een hoogintelligente tiener die in alle oprechtheid meende de grote problemen van haar land op die technocratische manier het beste te kunnen oplossen. Enkele jaren later was haar wereldbeeld al aanmerkelijk genuanceerder geworden.
Vergeet niet mee te denken over Robotica in de zorg. Daar kan zeker zeer veel winst mee worden geboekt.
Als we nu eens beginnen met in de zorg de behoeften van cliënten en patiënten voorop te stellen en goed te onderzoeken wat die werkelijk zijn, vanuit hun eigen perspectief.
Dat wil zeggen,
niet de behoeften van de ontwikkelaars van robotica, hun durfinvesteerders en de multinationale ondernemingen aan wie die durfinvesteerders hun start-ups na de aanloopfase zo duur mogelijk verkopen, en die die financiële investering zo snel mogelijk terug willen verdienen d.m.v. de verkoop van robotica-producten. En ook
niet de behoeften van medische bestuurders en wetenschappers die een andere agenda hebben dan optimale zorg voor patiënten, namelijk een agenda die meer te maken heeft met hun eigen bestuurlijke en wetenschappelijke carrières en het gebruik van patiëntendata om bestuurlijke en wetenschappelijke successen te boeken waarmee die carrières kunnen worden bevorderd.
Echte, onbevooroordeelde aandacht voor cliënten en patiënten zou om te beginnen al helpen.
M.J.
P.S. Typerend is eigenlijk al de doelstelling van de minister. Ze wil de zorg "AI-ready" maken. Daarmee spant ze het paard achter de wagen. De doelstelling zou moeten zijn om de "AI" "zorg-ready" te maken, en ook dat alleen op een manier die geen middelen wegzuigt bij de zorg zelf. De zorg moet niet in dienst staan van AI en de commerciële belangen achter AI.