image

Kleine groep Europese landen tegen invoering van chatcontrole

donderdag 2 januari 2025, 13:00 door Redactie, 24 reacties

Een kleine groep Europese landen is tegen de invoering van chatcontrole, zo schrijft minister Van Weel van Justitie en Veiligheid in een brief aan de Tweede Kamer. Om welke landen het gaat laat de bewindsman niet weten. Vorige maand vond een formele bijeenkomst plaats van de Raad Justitie en Binnenlandse Zaken (JBZ). De JBZ-raad bestaat uit de ministers van Justitie en Binnenlandse Zaken van de EU-lidstaten die een aantal keren per jaar vergaderen.

Begin 2022 kwam de Europese Commissie met een voorstel om alle chatberichten en ander verkeer van burgers te inspecteren. In het geval van end-to-end versleutelde chatdiensten zou dit via client-side scanning moeten plaatsvinden, waarbij alle berichten van alle burgers worden gecontroleerd, ongeacht of die ergens van worden verdacht. Daarbij zou bekend en onbekend misbruikmateriaal moeten worden gedetecteerd, alsmede grooming.

Europese wetgeving vindt plaats via een trialoog, waarbij de Europese Commissie, het Europees Parlement en de Raad van Ministers onderhandelen over wetgevende voorstellen. Het Europees Parlement zag het voorstel van de Europese Commissie niet zitten en kwam met een eigen voorstel, waar nog steeds kritiek op is, maar wat end-to-end versleutelde diensten uitzondert.

Vorig jaar kwamen toenmalig EU-voorzitters België en Hongarije elk met een voorstel voor de invoering van chatcontrole. Besluitvorming binnen de Raad over het voorstel voor chatcontrole vindt plaats op basis van een 'gekwalificeerde meerderheid', wat inhoudt dat voorstemmende landen 65 procent van de EU-bevolking moeten vertegenwoordigen. Om dat duidelijk was dat de vereiste meerderheid niet bereikt zou worden, besloten zowel België als Hongarije hun voorstellen niet in stemming te brengen.

"Een kleine groep landen waaronder Nederland, gaf aan de gedeeltelijke algemene oriëntatie voor de CSAM-Verordening niet te kunnen steunen en zich daarom te zullen onthouden bij een officiële stemming", zo stelt minister Van Weel in een verslag van de afgelopen JBZ-raad. "Deze groep landen vormt een blokkerende minderheid. De bezwaren van deze lidstaten zien net als in het geval van Nederland op het detectiebevel-onderdeel van de CSAM-Verordening. Het Voorzitterschap concludeerde dat er meer werk nodig is voordat een akkoord gesloten kan worden en de triloog van start kan gaan." Polen is sinds gisteren de nieuwe EU-voorzitter en liet eerder weten tegen chatcontrole te zijn.

Reacties (24)
02-01-2025, 13:04 door Anoniem
Polen is sinds gisteren de nieuwe EU-voorzitter en liet eerder weten tegen chatcontrole te zijn.

Dan heeft Polen twee opties:

* het voorstel niet op tafel brengen voor stemming.
* of, als de blokkerende minderheid voldoende gegarandeerd is, in stemming brengen en laten afwijzen. Dan is het van tafel. Toch?
02-01-2025, 13:07 door Anoniem
Een beetje minister stemt gewoon tegen.
Maar ja, van Weel wil het wel heel graag. Durft dat alleen niet hardop te zeggen.
02-01-2025, 14:21 door Anoniem
Het voorstel voor client-side scanning is volstrekt onacceptabel.

- De overheid kan niet met data omgaan. Dat bewijzen ze keer op keer.
- Je verzamelt niet alles wat iedereen zegt in een centrale database.
- De data-verzamel-fetisj is ronduit ziek en gaat de verkeerde kant op. De overheid moet transparant zijn. NIET de burger! Dat is nu al verkeerd om. De overheid is door het volk in dienst gesteld om op de winkel te passen.
- Iedereen weet ondertussen ook wel dat het niet gaat om kinderporno en terrorisme. Dát wordt nu de bijvangst.
- De overheid heeft geen recht op andermans leven.
- Het is een security krater waar je U tegen zegt. Dit is de laatste regel maar zeker niet de onbelangrijkste!


Tijd voor bezinning.
02-01-2025, 14:34 door Anoniem
Door Anoniem:
Dan heeft Polen twee opties:

* het voorstel niet op tafel brengen voor stemming.
* of, als de blokkerende minderheid voldoende gegarandeerd is, in stemming brengen en laten afwijzen. Dan is het van tafel. Toch?
Het feit dat het al zo lang voort rommelt met deze kwestie zorgt ervoor dat die "toch" ook geen zekerheid meer is. Anders wachten ze gewoon een half jaar tot een ander land voorzitter wordt en brengen ze een nieuw vrijwel vergelijkbaar voorstel op tafel en zijn we weer terug bij af.
02-01-2025, 14:57 door Anoniem
Onderzoek van het concept onthult aanzienlijke zorgen en mogelijke gevolgen die veel zwaarder wegen dan de voordelen.
Het idee van "chatcontrole" roept fundamentele vragen op over individuele vrijheid en privacy in een digitaal tijdperk.
Pogingen tot "uploadmoderatie" leiden tot overmatige blokkering van content of nevenschade aan legitieme uitingen en expressies.
De staat van dienst van de EU op het gebied van spraakregulering is zorgwekkend; goedbedoelde maatregelen zoals wetten tegen haatzaaiende uitlatingen zijn misbruikt om afwijkende meningen en politieke oppositie te onderdrukken.
Een poging om bedrijven te dwingen overheidssoftware te installeren binnenin deze diensten om alle berichten te inspecteren,
vereisen dat juist de beveiligingsfuncties worden ondermijnd die online interacties veilig maken. De staat van dienst van overheden op het gebied van het beveiligen van hun eigen IT-systemen en het voorkomen van cyberaanvallen is op zijn best wisselvallig; hen achterdeurtjes toevertrouwen in populaire chat-apps is alarmerend.
De lompe aanpak zou van "kinderen beschermen" andere oorzaken van online trauma en uitbuiting over het hoofd kunnen zien,
zoals ontoereikend internetbestuur, gebrek aan digitale vaardigheden en economische ongelijkheid. Alleen focussen op chatcontrole leidt af van bredere hervormingen die nodig zijn om een veiligere, verantwoordelijkere internetcultuur te bevorderen.
Geld speelt daarnaast ook een belangrijke rol, waarbij er gegevens van gebruikers via pseudoniemen kunnen worden verkocht en er veel geld mee kan worden verdiend, dat zou eveneens een trigger kunnen zijn voor overheden om dit te pushen, ongeacht de gevolgen voor privacy.
Het voorstel voor "chatcontrole" riskeert de privacy, vrije meningsuiting en de veiligheid van online interacties worden ondermijnt terwijl het de grondoorzaken van online schade niet aanpakt.
02-01-2025, 15:07 door Anoniem
Men zegt weleens dat als je slechts een hamer hebt alles op een spijker lijkt. Iets als het continue meer en meer achter ieders voordeur (privéleven) willen kruipen door overheden doet daaraan denken.
02-01-2025, 15:37 door Anoniem
alsmede grooming.

Oh hebben ze dat er ook al proberen tussen krijgen? Ze doen de laatste tijd zelfs geen moeite meer om het niet corrupt te laten lijken.

Het Europees Parlement zag het voorstel van de Europese Commissie niet zitten en kwam met een eigen voorstel, waar nog steeds kritiek op is, maar wat end-to-end versleutelde diensten uitzondert.

Dit vind ik veel beter. Bescherm ons op sociale media, maar laat ons het briefgeheim bewaren. Ikzelf gebruik ook gewoon een paar diensten zonder E2E. Ik heb er dan geen probleem mee als ik er zelf voor kan kiezen. Het is ook goed voor de kinderen.

Maar als ik zaken wil sturen die niemand hoeft te lezen of zien, dan moet er ook geen machine dat doen, en al zeker geen agenten omdat het mogelijks iets zou triggeren.
02-01-2025, 16:19 door Anoniem
Het laat vooral de schaal van corruptie zien binnenin de EU.
Daarnaast is het ook zeer ondemocratisch aangezien bijna niemand het wil, althans de burgers niet, en ja die horen ook bij de "landen" (een aantal enkele politici) die deze wet willen aanschaffen.
02-01-2025, 16:24 door Anoniem
Er moeten gewoon goede campagnes komen voor ouders en scholen om te zorgen dat ze kinderen niet op een te vroege leeftijd een telefoon in handen drukken, (hooguit zo'n simpele "1-telefoonnummer telefoon, ingesteld door de ouders) zodat ze naar huis of het alarmnummer kunnen bellen.
Uiteindelijk zijn het de ouders die besloten kinderen te krijgen, laat zij dan ook de verantwoordelijkheid dragen en stel boetes of zelfs gevangenisstraffen in voor ouders als het kind in de problemen is geraakt door deze vorm van nalatigheid, dit stimuleert tevens een goede aanpak van problemen.
Een kindfilter thuis is daarnaast essentieel.
02-01-2025, 16:32 door Anoniem
Nederland onthoudt zich van de stemming in plaats van tegen te stemmen...
En ik maar denken dat ze het volk vertegenwoordigen die er fel tegen is?
Dat zegt heel veel over de huidige staat van de democratie in Nederland, het stelt nog maar weinig voor.
02-01-2025, 16:37 door Anoniem
Door Anoniem: Men zegt weleens dat als je slechts een hamer hebt alles op een spijker lijkt. Iets als het continue meer en meer achter ieders voordeur (privéleven) willen kruipen door overheden doet daaraan denken.
Het zegt daarnaast ook veel over het wantrouwen van de overheid jegens haar volk zodra ze onschuldige burgers gaan behandelen als verdachten.
Dit effect weerspiegelt zich op de bevolking; door dit soort fratsen hebben ook zij nu minder vertrouwen in de politiek, en terecht.
02-01-2025, 16:42 door Anoniem
Door Anoniem:
alsmede grooming.

Oh hebben ze dat er ook al proberen tussen krijgen? Ze doen de laatste tijd zelfs geen moeite meer om het niet corrupt te laten lijken.

Het Europees Parlement zag het voorstel van de Europese Commissie niet zitten en kwam met een eigen voorstel, waar nog steeds kritiek op is, maar wat end-to-end versleutelde diensten uitzondert.

Dit vind ik veel beter. Bescherm ons op sociale media, maar laat ons het briefgeheim bewaren. Ikzelf gebruik ook gewoon een paar diensten zonder E2E. Ik heb er dan geen probleem mee als ik er zelf voor kan kiezen. Het is ook goed voor de kinderen.

Maar als ik zaken wil sturen die niemand hoeft te lezen of zien, dan moet er ook geen machine dat doen, en al zeker geen agenten omdat het mogelijks iets zou triggeren.
Ik ben het er mee eens, maar ouders moeten hun kinderen zelf beschermen van social media in plaats van dat ome overheid dat doet, het is immers hun verantwoordelijkheid.
Ze kunnen gemakkelijk een kindfikter nemen en hun kind niet op vroege leeftijd een telefoon in handen drukken, daarnaast moeten kinderen worden onderwezen op basisscholen over de gevaren van vreemden, hetzij op de digitale straat als de fysieke straat.
02-01-2025, 18:00 door Nescio
En maar blijven proberen om de chatcontrole er door te drukken ondanks tegenstand van landen.
Het lijkt wel alsof het de vraag is voor een verblijfsvergunning die geweigerd wordt en waar je oneindig in beroep kan gaan totdat je mag blijven.
Helaas gaat dat ook op voor de chatcontrole door blijven te pushen en komt vroeg of laat dit er wel door
02-01-2025, 18:36 door Anoniem
Door Anoniem: Nederland onthoudt zich van de stemming in plaats van tegen te stemmen...
En ik maar denken dat ze het volk vertegenwoordigen die er fel tegen is?
Dat zegt heel veel over de huidige staat van de democratie in Nederland, het stelt nog maar weinig voor.
Ja, inderdaad, Nederlandse politici zijn angstig voor repercussies wanneer ze zouden tegenstemmen.
Deze angst laat goed zien waarom Nederland beter in veel gevallen af is zonder de Europese Unie zodra het onze democratische beslissingen en integriteit aantast.
02-01-2025, 20:10 door Anoniem
Ik probeer erop te anticiperen dat dit op een bepaald moment gewoon ingevoerd gaat worden. En buiten dat kan je de overheid überhaupt vertrouwen kan je je afvragen.

Ik weet niet of het wat uitmaakt maar ik heb op mijn eigen netwerk een (open-source) XMPP server met TLS lopen. Ik gebruik open-source XMPP client software en als ik buiten de deur ben maak ik ook nog eens via mijn eigen OpenVPN server verbinding met thuis. Mijn XMPP is niet bereikbaar op mijn publieke IP adres.

Als er andere / betere manieren zijn dan lees ik dat graag.
Maar ja als dat CSS in het OS ingebouwd is/word word het lastiger eromheen te werken denk ik.
02-01-2025, 20:30 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem: Nederland onthoudt zich van de stemming in plaats van tegen te stemmen...
En ik maar denken dat ze het volk vertegenwoordigen die er fel tegen is?
Dat zegt heel veel over de huidige staat van de democratie in Nederland, het stelt nog maar weinig voor.
Ja, inderdaad, Nederlandse politici zijn angstig voor repercussies wanneer ze zouden tegenstemmen.
Deze angst laat goed zien waarom Nederland beter in veel gevallen af is zonder de Europese Unie zodra het onze democratische beslissingen en integriteit aantast.

Daarom zijn ze niet bang. De landelijke pluche-zittende politici (van mn de law and order partijen zoals bv de VVD) geilen zelf op die wet. Willen die maar wat graag invoeren. Zo wantrouwend denken ze hun eigen bevolking.
Maar DAT durven ze niet tegen hun eigen volk te zeggen. Want dan raken ze de stemmen van hun kiezers kwijt.
Daar zijn ze bang voor.
02-01-2025, 21:30 door Anoniem
De tweede wereldoorlog heeft al bewezen dat het verzamelen van data zeer ernstige gevolgen kan hebben mits dit in verkeerde handen valt, (de Joodse gemeenschap heeft daar toen duur voor betaald) en ja, het is niet ondenkbaar dat een malafide staat de data jat van Nederland, want die troep komt gewoon op een proprietaire Microsoft cloud te staan.
Zelfs het ministry of treasury was zojuist in Amerika gehackt.
Een reis naar China kan gevolgen hebben zoals het intrekken van het visum of erger bij het zeggen van iets over China dat de grote leider niet bevalt om maar een voorbeeld te noemen.
Aangezien er ongetwijfelt AI's aan worden gehangen kan ook iemands geloofsovertuiging of seksuele voorkeur worden achterhaalt.
Europa moet daar gewoon niet aankomen aangezien dat een ernstige schendig van privacy en integriteit is, zowel voor volwassenen als kinderen.
Ze hebben maar gewoon uit ons privéleven te blijven, daar hebben overheden niks te zoeken.
Soms wordt weleens vergeten dat overheden voor ons werken en niet amdersom, wij betalen hun salarissen via het belastinggeld.
02-01-2025, 21:43 door Anoniem
Weten we eigenlijk nog wel waarvoor het internet ooit is uitgevonden?
Juist: voor militaire doeleinden.
Dus niet zo vreemd dat het nu door overheden voor opsporing en spionage wordt gebruikt.
De strijd tegen criminaliteit is ook oorlog.
02-01-2025, 22:09 door Anoniem
Door Anoniem: Ik probeer erop te anticiperen dat dit op een bepaald moment gewoon ingevoerd gaat worden. En buiten dat kan je de overheid überhaupt vertrouwen kan je je afvragen.

Ik weet niet of het wat uitmaakt maar ik heb op mijn eigen netwerk een (open-source) XMPP server met TLS lopen. Ik gebruik open-source XMPP client software en als ik buiten de deur ben maak ik ook nog eens via mijn eigen OpenVPN server verbinding met thuis. Mijn XMPP is niet bereikbaar op mijn publieke IP adres.

Als er andere / betere manieren zijn dan lees ik dat graag.
Maar ja als dat CSS in het OS ingebouwd is/word word het lastiger eromheen te werken denk ik.

Een (niet-EU) Linux fork zonder die CCS troep ingebouwd in het OS.
03-01-2025, 08:51 door majortom
Door Anoniem: Ik probeer erop te anticiperen dat dit op een bepaald moment gewoon ingevoerd gaat worden. En buiten dat kan je de overheid überhaupt vertrouwen kan je je afvragen.

Ik weet niet of het wat uitmaakt maar ik heb op mijn eigen netwerk een (open-source) XMPP server met TLS lopen. Ik gebruik open-source XMPP client software en als ik buiten de deur ben maak ik ook nog eens via mijn eigen OpenVPN server verbinding met thuis. Mijn XMPP is niet bereikbaar op mijn publieke IP adres.

Als er andere / betere manieren zijn dan lees ik dat graag.
Maar ja als dat CSS in het OS ingebouwd is/word word het lastiger eromheen te werken denk ik.
Geen closed source OS gebruiken, maar een open source OS zou dit kunnen voorkomen.
03-01-2025, 09:01 door Anoniem
We keren het om:
Volledige transparantie bij de politiek.
Laten we beginnen bij de telefoon van Usula
en die van Mark. en Schoof.
Volledige openheid van zaken
Nooit meer geheugenproblemen en lachende leiders die ernstige zaken bagatelliseren en met leugens proberen weg komen.
Misdaden worden direct openbaar en de weg naar de rechtbank kort.
Waarom staat het volk steeds buitenspel? Dat komt doordat zij macht en controle over de burgers willen en dit steeds meer intensiveren
Dus blijf je verzetten en versleutel zo veel mogelijk betaal contant flikker je windows PC eruit en ga naar Fedora or whatever.
enzovoorts En belangrijke zaken op papier of mondeling.
03-01-2025, 09:59 door Anoniem
Door Anoniem: We keren het om:
Volledige transparantie bij de politiek.
Laten we beginnen bij de telefoon van Usula
en die van Mark. en Schoof.
Volledige openheid van zaken
Nooit meer geheugenproblemen en lachende leiders die ernstige zaken bagatelliseren en met leugens proberen weg komen.
Misdaden worden direct openbaar en de weg naar de rechtbank kort.
Waarom staat het volk steeds buitenspel? Dat komt doordat zij macht en controle over de burgers willen en dit steeds meer intensiveren
Dus blijf je verzetten en versleutel zo veel mogelijk betaal contant flikker je windows PC eruit en ga naar Fedora or whatever.
enzovoorts En belangrijke zaken op papier of mondeling.

Dat laatste is standaard een gevolg van een controlestaat.
Alles wat burgers geheim willen houden voor de Staat, doen ze dan mondeling.

Maar dat betekent wel dat veel mensen een geheugentraining moeten gaan volgen.
Ze zijn nu teveel afhankelijk van dat externe geheugenapparaat dat ze continue bij zich dragen.
:-)
03-01-2025, 15:05 door Anoniem
Kijk het Oudejaarsgesprek van De Nieuwe Wereld (met Arno Wellens): https://www.youtube.com/watch?v=zM64Ei9qUDM vanaf 02:05:00 uur (derde tafel).

Over het truukwerk en de leugens van de EU op dit punt.
Gisteren, 22:11 door Anoniem
Wordt dit eenzelfde verhaal als met het wel, niet, toch wel, oh nee toch niet... afschaffen van de zomertijd?
Ga toch eens iets nuttigs doen met al dat gemeenschapsgeld.
Denk aan het maken van een masterplan om Europa eindelijk eens competitief te maken qua upstarts.
Misschien komen onze eigen techdiensten dan wel een keer van de grond.
Oh ja, en als de nattegroenedroom ons een keer niet economisch ten gronde kan richten zou dat ook fijn zijn.
Ze weten van decadente gekkigheid niet meer wat ze er wel en niet moeten doordrukken daar in Brussel.
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.