image

'Locatiegegevens gebruikers honderd Nederlandse apps verkocht op internet'

woensdag 15 januari 2025, 09:55 door Redactie, 12 reacties

Locatiegegevens van gebruikers van ruim honderd Nederlandse apps, waaronder Buienalarm, worden op internet verkocht, zo stelt BNR op basis van onderzoek dat het samen met het Duitse Netzpolitik.org, de Franse krant Le Monde, het Amerikaanse Wired, de Noorse omroep NRK, de Zweedse krant Dagens Nyheter en de Beierse omroep BR uitvoerde.

De gegevens zijn afkomstig van een datahandelaar die eerder bekendstond als Datastream Group, maar nu onder de naam Datasys actief is. De onderzochte dataset bestaat uit 380 miljoen locatiegegevens afkomstig uit 137 landen, gekoppeld aan zo'n veertigduizend verschillende apps. De locatiegegevens bevatten ook het mobiele advertentie ID van de smartphone, wat als een uniek kenmerk fungeert en het eenvoudiger maakt om mensen te volgen.

Sommige van de apps in de dataset hebben geen nauwkeurige locatie van hun gebruikers, terwijl andere apps over de exacte locatie van gebruikers beschikken. In het geval van de eerste categorie zijn gebruikers niet op basis van hun gps gelokaliseerd maar op basis van ip-adres. Waar de data precies vandaan komt is onbekend. Volgens Netzpolitik.org is er veel dat suggereert dat de gegevens door middel van real-time bidding (RTB) zijn verzameld.

Elke keer dat iemand een website bezoekt of app gebruikt en een gerichte advertentie te zien krijgt, worden gegevens over wat hij of zij leest of bekijkt naar bedrijven gestuurd. Dit worden ook "bid requests" genoemd. Advertentiebedrijven versturen deze gegevens naar tal van bedrijven om zo adverteerders in real-time te laten bieden om advertenties aan bezoekers te tonen. Bedrijven kunnen zo gericht adverteren.

De bid requests die dit mogelijk maken bevatten vaak allerlei persoonlijke informatie van internetgebruikers, zoals hetgeen dat de bezoeker leest of bekijkt, locatiegegevens, informatie over het gebruikte apparaat, uniek tracking-ID en ip-adres. Sommige van de apps in de onderzochte dataset hebben miljoenen gebruikers, aldus de onderzoekers. Die voegen toe dat de app-ontwikkelaars zelf ook niet altijd precies weten hoe gegevens van hun gebruikers bij de datahandelaar terecht zijn gekomen.

Anouk Ruhaak, voorzitter van de Stichting Data Bescherming Nederland (SDBN), stelt tegenover BNR dat hier sprake van een grootschalige privacyschending is. "Het is heel eenvoudig om iemand hiermee te identificeren en te volgen. Ook met ip-data. Dit kan jaren later nog schadelijke gevolgen hebben." Datasys wilde niet op vragen van de onderzoekers reageren, maar stelt online dat gebruikers toestemming hebben gegeven voor het delen van gegevens. Onlangs bleek dat een aanvaller heeft ingebroken bij een datahandelaar genaamd Gravy Analytics. Daarbij zijn de locatiegegevens van mogelijk miljoenen mensen buitgemaakt.

Reacties (12)
Vandaag, 10:52 door Anoniem
De sleepwet neemt info zoals deze ook over.
En ja, mensen hebben er zelf voor getekend, dus klagen bij de rechter heeft geen zin.
Dit geldt overigens voor de meeste proprietaire apps, de meeste van die apps hebben trackers en andere volgsystemen ingebouwd.
Vandaag, 11:22 door Anoniem
Tsja... Je wilt met zo'n mobiel spionage apparaat rondlopen... en bent er dan verbaasd over... dat er vanalles over je bekend is. Hoe dom zijn mensen eigenlijk?
Vandaag, 11:29 door Anoniem
De bekendste Nederlandse app die misbruikt wordt is Buienalarm, van Infoplaza. Tientallen apps van de Nederlandse game-ontwikkelaars MY.GAMES, GameHouse en Sparkling Society blijken gebruikersgevens te lekken. Internationale apps die in Nederland veel gebruikt worden zijn ook lek, onder meer dating apps zoals Candy Crush, Tinder en Grindr.
Vandaag, 11:51 door Anoniem
Door Anoniem: Tsja... Je wilt met zo'n mobiel spionage apparaat rondlopen... en bent er dan verbaasd over... dat er vanalles over je bekend is. Hoe dom zijn mensen eigenlijk?
Je wordt door de massa, die het wel gebruikt, als dom gezien als je er geen gebruik van maakt. Het is net zoiets als beginnen met roken, je gaat meedoen want anders hoor je er niet bij. Gelukkig zijn niet alle mensen dom en blijven nadenken over de gevolgen.
Vandaag, 11:55 door Anoniem
Door Anoniem: De sleepwet neemt info zoals deze ook over.
En ja, mensen hebben er zelf voor getekend, dus klagen bij de rechter heeft geen zin.
Dit geldt overigens voor de meeste proprietaire apps, de meeste van die apps hebben trackers en andere volgsystemen ingebouwd.

Voor het verzamelen van de gegevens hheeft de verzamelaar een geldige reden nodig (art. 6 AVG). Voor het selecteren van alle locatiegegevens van 1 gebruiker om hem te kunnen volgen, heb je ook een geldige reden nodig.
Als je werkelijk aantoonbare schade hebt geleden, kan je die proberen te verhalen op het bedrijf achter Buienradar, desnoods via de rechter.
("Mevrouw de rechter, ik schrok zo toen ik het bericht las op security.nl, ik MOEST gewoon een Caramel Frappucino laten thuisbezorgen. Ik wil de kosten graag vergoed hebben.")
Verder kan de AP een boete opleggen aan het bedrijf, maar ook aan jou, ook als je informatie uit die data openbaar maakt...
Want openbaar maken is ook een verwerking. En daar heb je dus een geldige reden voor nodig.
Vandaag, 12:26 door Anoniem
Er zijn volgens Netzpolitik.org aanwijzingen dat het real-time bidding (RTB) systeem, voor de veiling van advertenties, lekken vertoont. Vorige week publiceerde een groep onbekende hackers de locatiegegevens van gedupeerde gebruikers, in een poging het Amerikaanse bedrijf Gravy Analytics af te persen. Deze gegevens lijken ook via RTB te zijn verkregen.

Candy Crush, Tinder, MyFitnessPal: See the Thousands of Apps Hijacked to Spy on Your Location
A hack of location data company Gravy Analytics has revealed which apps are—knowingly or not—being abused

by Joseph Cox - January 9, 2025

De namen van de duizenden apps, opgenomen in de gehackte bestanden van de getroffen makelaar in locatiedata, Gravy Analytics, omvatten alles van games zoals Candy Crush en dating-apps zoals Tinder tot zwangerschap en religieuze gebeds-apps op, zowel voor Android als iOS. "Voor het eerst lijken we publiekelijk bewijs te hebben dat een van de grootste data brokers die aan zowel commerciële als overheidsklanten verkoopt, hun gegevens lijkt te verwerven uit de 'biedstroom' (‘bid stream’) van online advertenties", in plaats van code die in de apps zelf is ingebed,

https://www.wired.com/story/gravy-location-data-app-leak-rtb/
Vandaag, 13:26 door Anoniem
In het geval van Buienradar gaat het om je exacte locatie https://reports.exodus-privacy.eu.org/en/reports/com.supportware.Buienradar/latest.
Vandaag, 14:04 door Anoniem
https://trackercontrol.org/

Netwerkverkeer log ook aanzetten, dan je appjes gebruiken en jezelf (ondanks dat je het wel denkt te weten) heel erg verbazen...

Voorbeeldje: 1 uur ZiggoGo kijken = 1500 uitgaande verbindingen waaronder naar de Rabobank (??) en de SNS bank (??)
Vandaag, 14:14 door Anoniem
Gewoon als (nep-)bieder meedoen aan het online advertentiecircus en je krijgt gedetailleerde info over jan en alleman zomaar aangeleverd. Wat wil je nog meer als data-graaier?
Vandaag, 14:35 door Anoniem
Door Anoniem: In het geval van Buienradar gaat het om je exacte locatie

Dat hangt van af of je de Locatie (GPS) functie aan of uit hebt staat, en of je WiFi- en Bluetooth-scannen in de instellingen van Android of iOS aan of uit hebt staan. De exacte locatie -- bijvoorbeeld in een gebouw -- wordt mede bepaald aan de hand van de door Google Street View auto's geregistreerde MAC-nummers van draadloze netwerken.

• ACCESS_BACKGROUND_LOCATION
access location in the background

• ACCESS_COARSE_LOCATION
access approximate location only in the foreground

• ACCESS_FINE_LOCATION
access precise location only in the foreground
Vandaag, 15:40 door Anoniem
Een hoge officier van de landmacht kon worden gevolgd terwijl hij van zijn woning naar diverse militaire locaties in het land reed. Een bestemming die hij hierbij vaak aandeed was de Frederikkazerne, hoofdkwartier van de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD). De militair bevestigde telefonisch aan BNR de authenticiteit van de gegevens.

https://www.bnr.nl/nieuws/technologie/10537256/nederlandse-telefoons-online-stiekem-te-volgen-extreem-veiligheidsrisico

Ruim 300 kilometer naar het zuiden, in de Hessische stad Bensheim, kon iemand op zijn Huawei-telefoon worden gelokaliseerd met "Hornet", een app voor queer seksdates. Hij staat midden op het terrein van een bedrijf dat elektronische systemen produceert voor onder meer oorlogsschepen en straaljagers.

https://netzpolitik.org/2025/databroker-files-neuer-datensatz-enthuellt-40-000-apps-hinter-standort-tracking/
Vandaag, 16:49 door Anoniem
Jaap-Henk Hoepman, privacy-onderzoeker aan de Radboud Universiteit Nijmegen, vermoedt dat Datasys een lek uitbuit in het systeem dat partijen gebruiken om gebruikersgegevens te verhandelen: ‘Dit is een ongelofelijk complex ecosysteem waarin adverteerders zoals Google en dienstaanbieders zoals Buienalarm voortdurend advertentieruimte op apps veilen.’ [...] Hoewel het lek niet is ontstaan door het toedoen van appmakers zoals Infoplaza, dragen ook zij volgens Hoepman verantwoordelijkheid. ‘Sommige apps kiezen ervoor gegevens te verhandelen. Dat is hun verdienmodel.'

https://www.volkskrant.nl/tech/de-locatiegegevens-van-gebruikers-van-tientallen-apps-zoals-tinder-en-buienalarm-staan-online-te-koop~b7720f05/
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.