General Motors (GM) mag vijf jaar lang het rijgedrag en de locatiegegevens van automobilisten niet aan kredietbureaus verkopen, zo is het met de Amerikaanse toezichthouder FTC overeengekomen. Daarnaast moet de autofabrikant ook transparanter zijn en klanten meer keuze geven over het verzamelen, gebruiken en het delen van hun voertuigdata. Het is de eerste zaak van de FTC met betrekking tot de gegevens van 'connected' voertuigen.
Volgens de FTC gebruikte General Motors een misleidend aanmeldproces om klanten zich zo te laten aanmelden voor de OnStar connected vehicle service en de OnStar Smart Driver feature. De autofabrikant vermeldde niet dat het hierbij de exacte locatiegegevens en het rijgedrag van automobilisten verzamelde en aan derde partijen verkocht, waaronder kredietbureaus, zonder dat eigenaren hier toestemming voor hadden gegeven.
"GM monitorde en verkocht de exacte locatiegegevens en het rijgedrag van mensen, soms zo vaak als elke drie seconden", zegt FTC-voorzitter Lina Khan. De toezichthouder stelt dat het tracken en verzamelen van locatiegegevens een grote inbreuk op de privacy kan zijn en zeer gevoelige details over iemands leven kan onthullen. GM maakte ook niet duidelijk welke informatie het via de Smart Driver feature verzamelde, zoals het hard indrukken van het rempedaal, hard rijden en 's nachts rijden.
De informatie die General Motors verzamelde werd doorverkocht aan kredietbureaus, die op basis hiervan kredietrapporten maakten. Verzekeringsmaatschappijen gebruikten deze kredietrapporten om mensen een autoverzekering te weigeren of hun premie hierop te baseren. Als onderdeel van een schikking mag GM nu vijf jaar lang geen rijgedrag en locatiegegevens aan kredietbureaus verkopen. Verder moet de autofabrikant van tevoren toestemming voor de dataverzameling krijgen, moet het klanten de optie bieden om hun data te verwijderen en moeten klanten de optie krijgen om de dataverzameling via hun auto's te beperken.
Vorig jaar augustus werd General Motors door de Amerikaanse staat Texas aangeklaagd voor het illegaal verzamelen en verkopen van het rijgedrag van automobilisten aan verzekeringsmaatschappijen. Volgens de aanklacht zijn de gegevens van 1,5 miljoen Texanen verhandeld, zonder dat die dit wisten of hier toestemming voor hadden gegeven.
Je bent niet ingelogd en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.