image

Verdachte krijgt maand minder cel wegens onrechtmatig iPhone-onderzoek

donderdag 10 april 2025, 09:56 door Redactie, 7 reacties

De rechtbank Gelderland heeft een verdachte een maand minder cel opgelegd omdat zijn iPhones en laptops onrechtmatig door de politie werden doorzocht. De man werd veroordeeld tot een gevangenisstraf van 26 maanden wegens het versturen van phishingmails uit naam van Libelle, waarmee hij creditcardgegevens van tientallen personen wist te bemachtigen, alsmede het opnemen van gesprekken van politieagenten en het belemmeren van 'geautomatiseerde werken' van de politie.

De verdachte deed dit door veelvuldig te bellen met (piket)telefoonlijnen en het alarmnummer en zogenaamde conference calls op te zetten via bij de politie in gebruik zijnde 088-doorschakelnummers. De politiemedewerkers die elkaar aan de lijn kregen hadden elkaar niet gebeld. De verdachte was zelf onderdeel van het gesprek en kon, zonder zichzelf kenbaar te maken, opnames maken.

De verdachte belde ook veelvuldig het alarmnummer, waardoor politiemedewerkers werkzaamheden, ook tijdens inzet bij ernstige incidenten waarbij noodhulp moest worden verleend, niet meer op een normale manier konden verrichten. "De meldkamer Noord-Nederland had zoveel overlast dat deze bijna helemaal plat lag", zo staat in het vonnis. Volgens de rechter heeft de verdachte hierdoor zeer grote risico’s veroorzaakt voor de effectieve inzet van politie bij de handhaving van de rechtsorde en het verlenen van noodhulp.

Onrechtmatig iPhone-onderzoek

Tijdens het onderzoek naar de verdachte werden zijn iPhone 12 Pro Max, iPhone 13 Pro Max, Macbook en Acer Chromebook onderzocht. Er was hiervoor geen toestemming van een rechterlijke instantie of een onafhankelijke bestuurlijke entiteit, waardoor het onderzoek onrechtmatig was en er sprake is van vormverzuim, aldus de rechter. Die stelt dat uit het procesdossier blijkt dat op de smartphones onder meer de browsergeschiedenis, communicatie (met familieleden), de inhoud van een mailaccount, belgeschiedenis, locatiegegevens, notities en foto’s zijn aangetroffen.

"De toegang tot al die gegevens kan, in het bijzonder als deze gegevens in onderling verband met elkaar worden gebracht, leiden tot zeer nauwkeurige conclusies over het privéleven van de gebruiker. De daaruit voortvloeiende inbreuk op de door artikel 7 en 8 Handvest gewaarborgde grondrechten moet naar het oordeel van de rechtbank worden aangemerkt als ernstig", aldus de rechter. Die voegt toe dat door het onrechtmatige onderzoek de persoonlijke levenssfeer van de verdachte is geschonden.

"De rechtbank acht, gelet op de ernst van de schending van de persoonlijke levenssfeer van verdachte waarbij toegang werd verkregen tot gevoelige informatie, het belang van het geschonden voorschrift en de ernst van het verzuim, strafvermindering gerechtvaardigd", laat het vonnis verder weten. De rechter besluit uiteindelijk de gevangenisstraf van de verdachte wegens die vormverzuim met één maand te verminderen.

Reacties (7)
10-04-2025, 10:08 door Anoniem
En wat heeft de verdachte / dader daar aan?
De data is nog steeds bij mensen geland die er nooit bij hadden mogen komen. Daar is geen 'undo' voor...
10-04-2025, 10:31 door Named
Behoord een onderzoek niet ongeldig te worden verklaard zodra die gedaan is door onrechtmatig verkregen bewijs?
(Niet dat ik veel verstand heb van rechtszaken, trouwens...)

Wat mij meer zorgen baart is dat iemand politiesystemen kon beïnvloeden, dat zou niet mogelijk moeten zijn.
Hoe krijgt hij het alarmnummer platgebeld in zijn eentje? Dit is een kritiek systeem, dat zou niet zo makkelijk mogen zijn!
10-04-2025, 10:49 door Anoniem
OK, nu ben ik een hypotetische hoofd-rechercheur... En ik lees zojuist dat de verdachte (ookwel net-niet-helemaal rechtmatig dader te noemen) nu een maandje minder in het cachot hoeft.

En we konden vooraf ook wel voorzien dat
iemand een straf zal ontlopen wegens gebrek aan rechtmatige bewijs...
iemand een straf zal ontlopen door gebrek aan enig bewijs...
iemand een strafvermindering oploopt door gebruik van onrechtmatig bewijs...

Nou... wat zal ons voortaan het beste uitkomen voor de misdaadcijfers en oplossings-statistieken?

Ik zie al enorm uit naar gebruik van A.I. in het maken van samenvattingen en rapporten.
10-04-2025, 11:34 door Anoniem
Door Named: Behoort een onderzoek niet ongeldig te worden verklaard zodra die gedaan is door onrechtmatig verkregen bewijs?
(Niet dat ik veel verstand heb van rechtszaken, trouwens...)
Vormfouten zijn alleen vast te stellen via het Wetboek van Strafvordering en die de advocaat van de verdachte tijdens het proces naar voren heeft gebracht. Maar dat wil nog niet zeggen dat alles maar ongeldig kan worden verklaard (aanhouding en verhoor met cautie (recht op zwijgen) van de verdachte bijvoorbeeld).

Er wordt echt per millimeter bij de rechtbank gekeken wat er fout was en wat niet fout was in het onderzoek. Dus het kan zo zijn dat delen van het onderzoek als ongeldig worden verklaard en andere delen niet. Maar dat wil nog niet zeggen dat een verdachte niet veroordeeld kan worden. In dit geval krijgt de verdachte (nu de dader) minder straf.
10-04-2025, 12:29 door Anoniem
De vermindering van de straf kan uiteindelijk een anderhalve maand worden. Hier is de kamer op de stoel van de rechter gaan zitten. Door te bepalen dat bij drukte in de gevangenis er een eerder vrijgelaten kan worden dan de rechter heeft uitgesproken.
10-04-2025, 13:14 door Anoniem
Maar geen tik op de vingers voor de overtreders....
Maand salaris vermindering, inleveren van 30 vakantie dagen oid.
En bij recidive onbetaald verlof tot aan het pensioen?
10-04-2025, 14:05 door Anoniem
Door Anoniem: Maar geen tik op de vingers voor de overtreders....
Maand salaris vermindering, inleveren van 30 vakantie dagen oid.
En bij recidive onbetaald verlof tot aan het pensioen?
Rechtspraak is openbaar, een ambtelijke berisping (met aantekening in personeelsdossier) is een beschermd persoonsgegeven. We weten dus niet of en hoe de overijverige politiefunctionaris bestraft is.
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.