De Rijksoverheid heeft namen en functies van ambtenaren gelekt door deze gegevens niet uit documenten te verwijderen, zo laat Binnenlands Bestuur weten. Gisteren werd er al over het datalek bericht, maar toen waren details nog niet bekend. Nu blijkt dat het om beslisnota's en Kamerstukken gaat waarin namen en functies van ambtenaren zichtbaar bleven terwijl die eigenlijk verwijderd hadden moeten worden.
Een journalist van de NOS laat via LinkedIn weten dat het datalek ontstond bij het uploaden van documenten naar de website van de Rijksoverheid. Waarom de metadata met de namen en functies niet werd verwijderd is op dit moment nog onbekend. Ook is onduidelijk van hoeveel mensen de gegevens onbedoeld openbaar zijn geworden. Het ministerie van Binnenlandse Zaken liet eerder al weten dat het melding bij de Autoriteit Persoonsgegevens ging doen.
De VVD heeft inmiddels Kamervragen aan minister Uitermark van Binnenlandse Zaken gesteld. De partij wil weten welke gegevens zijn gelekt, hoe het datalek kon ontstaan en wanneer de minister van het datalek wist. De bewindsvrouw moet ook duidelijk maken waarom hij de Kamer niet over het datalek heeft ingelicht en waarom de Kamer het nieuws via de media moest vernemen.
Naast de VVD heeft ook de PVV om opheldering gevraagd. De partij wil onder andere weten welke maatregelen zijn getroffen om deze datalekken tegen te gaan en of er aanwijzingen zijn dat het om een statelijke actor gaat. Uitermark heeft drie weken om met een reactie te komen.
Je bent niet ingelogd en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.