De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) mocht in 2023 gegevens van cliënten in de geestelijke gezondheidszorg opvragen en verwerken, zo heeft de Rechtbank Midden-Nederland vandaag geoordeeld. Psychiaters en psychologen zijn door de NZa verplicht om privacygevoelige vragenlijsten over hun cliënten aan de Zorgautoriteit aan te leveren. Drie belangenorganisaties zijn het hier niet mee eens en spanden namens alle cliënten en behandelaars in de GGZ een massaclaim aan.
De vragenlijsten die behandelaren moeten verstrekken beslaan een brede verzameling sociale en mentale problemen, die de behandelaar een score moet geven. Behandelaren die de vragenlijsten niet aanleveren riskeren een dwangsom van de NZa. Vertrouwen in de GGZ, een coalitie van cliënten en behandelaren in de GGZ, Platform Burgerrechten, Stichting KDVP en LOC Waardevolle Zorg, stellen dat dit een onacceptabele inbreuk op de vertrouwelijkheid en kwaliteit van de geestelijke gezondheidszorg is.
"De vragenlijsten geven een diep indringend beeld van de problemen van GGZ-cliënten. Zij kunnen niet langer vrijuit spreken met hun therapeut als deze informatie niet binnen de muren van de spreekkamer blijft. Het vertrouwen tussen cliënt en behandelaar als basis voor een goede behandelrelatie wordt hiermee ondermijnd", aldus Vertrouwen in de GGZ. Met de scorelijsten bouwt de NZa aan een algoritme dat per cliënt moet voorspellen hoeveel zorg deze nodig heeft.
Volgens de actiegroep is er geen wetenschappelijke onderbouwing voor een dergelijk gebruik van deze vragenlijsten. Verder stelt Vertrouwen in de GGZ dat met het opeisen en gebruiken van de data inbreuk wordt gemaakt op de wetgeving over het medisch beroepsgeheim, de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) en het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens.
"Het opvragen van de HoNOS+-gegevens en het verwerken van die gegevens is niet in strijd met het recht en daarom ook niet onrechtmatig tegenover cliënten in de GGZ en beroepsbeoefenaren", aldus de rechtbank. Die stelt dat de gegevens anoniem zijn. Zo staan er volgens de rechter geen identificeerbare gegevens op die betrekking hebben op cliënten, zoals namen, adresgegevens en burgerservicenummers. "De ingevulde vragenlijsten bevatten alleen aangekruiste scores als antwoorden op de vragen. De NZa kan de HoNOS+-gegevens daarom niet direct herleiden tot een individu", stelt de rechtbank in het vonnis.
"Doordat de declaratiedata door hashing zijn gepseudonimiseerd, zijn ze versleuteld. De NZa kan deze gegevens niet ‘ontsleutelen’. Zij beschikt namelijk niet over de sleutel om de hashing, en daarmee de pseudonimisering, ongedaan te maken. Ook heeft zij – zoals de NZa heeft aangevoerd - niet de benodigde quantumcomputer om deze hashing te 'kraken', omdat die computer simpelweg nog niet bestaat. Het is daarom voor haar technisch gezien niet mogelijk om de versleuteling terug te draaien. De NZa kan dus niet zelfstandig de HoNOS+-gegevens indirect herleiden tot individuen", zo stelt het vonnis.
De rechter voegde toe dat in theorie de mogelijkheid bestaat voor de NZa om de ontvangen gegevens indirect te herleiden tot individuen als zij verdere gegevens opvraagt bij de zorgverzekeraar. "Dat is pas mogelijk als de antwoorden op een HoNOS+-vragenlijst dermate uniek zijn dat die kunnen worden gekoppeld aan declaratiegegevens die in diezelfde mate uniek zijn. Die kans is zodanig klein, aangezien er vijf mogelijke antwoorden kunnen worden gegeven op de negentien verschillende vragen op de HoNOS-lijst, dat de rechtbank dat onvoldoende vindt."
De rechter stelt, doordat er geen sprake is van direct of indirect herleidbare persoonsgegevens, de AVG niet van toepassing is bij het opvragen en verwerken van de gegevens. "De rechtbank heeft begrip heeft voor cliënten die een onveilig gevoel ervaren doordat er vragenlijsten over hun mentale gesteldheid zijn ingevuld en gedeeld met de NZa. Maar, omdat de gegevens anoniem zijn, loopt de privacy van de cliënten geen gevaar."
Daarnaast hoeft de NZa de bestaande gegevens niet te vernietigen. De toezichthouder heeft echter laten weten dat zij de verzamelde gegevens al heeft vernietigd. De NZa heeft ook al de opdracht gegeven om de laatste back-ups te vernietigen. Dit zal op 12 mei en op 12 juni dit jaar worden gedaan. "Het is vanwege technische redenen voor de beveiliging niet mogelijk om de back-ups eerder te verwijderen", aldus de rechter.
Je bent niet ingelogd en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.