image

VK verplicht vanaf juli "effectieve leeftijdscontroles" voor online diensten

donderdag 24 april 2025, 16:24 door Redactie, 5 reacties
Laatst bijgewerkt: Vandaag, 16:26

Online platforms, apps en diensten die content aanbieden die schadelijk voor kinderen zou zijn moeten vanaf 25 juli in het Verenigd Koninkrijk verplicht "effectieve leeftijdscontroles" uitvoeren. Dat heeft de Britse telecomtoezichthouder Ofcom vandaag aangekondigd. Volgens Ofcom moeten de maatregelen kinderen op internet beschermen. De regels waren al in conceptversie verschenen, maar zijn nu definitief gemaakt.

Eén van de aangekondigde maatregelen betreft 'effective age checks'. De 'meest risicovolle' diensten zoals Ofcom het omschrijft moeten zeer effectieve leeftijdscontroles toepassen om te identificeren welke gebruikers minderjarig zijn. Een van de manieren die Ofcom hiervoor noemt is 'photo ID matching'. Hierbij wordt de foto van een identiteitsdocument vergeleken met een selfie die de gebruiker maakt.

Ofcom had eerder nog zorgen over deze methode geuit, omdat niet alle kinderen en jongvolwassenen over een paspoort beschikken. Die zouden daardoor van bepaalde diensten kunnen worden uitgesloten. Sinds de consultatie over de regels vorig jaar mei zijn er echter nationaal goedgekeurde foto-identiteitsdocumenten beschikbaar gekomen die ook voor de leeftijdscontrole zijn te gebruiken, zo laat de toezichthouder weten.

Een andere methode die wordt genoemd is het gebruik van een gezichtsscan, waarbij een algoritme vervolgens bepaalt of de gebruiker volwassen is of niet. Ofcom noemt ook nog een methode waarbij ouders toestemming geven, maar merkt daarbij op dat platforms wel zeker moeten kunnen controleren dat het opgegeven e-mailadres daadwerkelijk van een ouder is en niet van een 'bad actor'. Platforms die zich niet aan de regels houden kunnen boetes krijgen die tien procent van de wereldwijde omzet of 18 miljoen pond bedragen, afhankelijk van welke hoger is.

Reacties (5)
Vandaag, 16:28 door Anoniem
En zo wordt de maatschappij langzaamaan ondergebracht in een soort kleuterklas waarbij iedereen gecontroleerd wordt en behandeld alsof we van suiker zijn, uiteraard onder het alziend oog van overheden.
Schaapjes.
Vandaag, 16:34 door Named - Bijgewerkt: Vandaag, 16:37
Als jij en je site niet in de VK gevestigd zijn, dan hebben zij niks over jouw (social media) website te zeggen.
Maar jouw website (bijvoorbeeld https://tweet.security.nl) is wel nog steeds daar te bereiken.

Hoe is dit juridisch geregeld, en wat als jij als platform niet meedoet aan deze grove privacy inbreuk?
- Blokkeren ze dan jouw website in de UK?
- Krijg je een boos mailtje van de koning?
- Word je opgepakt en uitgeleverd?
- Word onze overheid boos op je?
- Of gebeurt er dan helemaal niks?

Leuke vraag voor Arnoud, misschien?

Edit: de [url] tags gebruiken standaard HTTP?
Vandaag, 17:13 door Q1
Hmm, een commerciele partij die foto's van mij vergelijkt met de foto op een officieel ID? Nee, dank U, ik vertrouw partijen die winst moeten maken niet zo maar met privacy gevoelige gegevens. Op één of andere manier komen die gegevens zo maar in de openbaarheid (hacks, verkoop door curatoren om maar iets te noemen)

Waarom wordt niet iets genoemd als "verification by proxy"? Ofwel, een andere organisatie geeft aan of de betreffende persoon bv. ouder dan 18 is. Dus niet de leeftijd, maar alleen een ja of nee. Dit kan via bv. iDIN of DigiD

Q
Vandaag, 17:23 door MathFox
Door Named: Als jij en je site niet in de VK gevestigd zijn, dan hebben zij niks over jouw (social media) website te zeggen.
Maar jouw website (bijvoorbeeld https://tweet.security.nl) is wel nog steeds daar te bereiken.

Hoe is dit juridisch geregeld, en wat als jij als platform niet meedoet aan deze grove privacy inbreuk?
Het is een wild-west verhaal waar overheden veelal meer rechten claimen dan ze kunnen waarmaken.
Allereerst moeten ze formeel onderzoek doen naar de website, onder welke regels de website nu precies valt. Bij een website in het Nederlands kun je aanvoeren dat deze alleen op Nederland en Vlaanderen gericht is en dat de UK en US (RU, IN) overheden niets te zeggen hebben over de website,
Als de website wel in het Engels is kun je wel eens een e-mailtje van de Ofcom verwachten. Voel je vrij daarop in het Nederlands (Grieks, Russisch) te antwoorden. Ja, de Ofcom kan jouw website laten blokkeren in de UK. Boze brieven kun je verwachten, maar de Nederlandse overheid zal je niet snel oppakken voor een administratieve regeling in de UK. (Ik denk dat uitlevering niet mogelijk is, maar vraag een strafrechtadvocaat om specifieke informatie.)
Boetes incasseren gaat lastig worden als je geen bezittingen in de UK hebt; ik raad je wel af om naar of via de UK te reizen als je een serieus conflict met Ofcom hebt.
Vandaag, 18:54 door Anoniem
Nummer zoveel die online leeftijdsverificatie wil doordrammen met de drogreden "what about the children". Betrouwbare online leeftijdsverificatie bestaat niet, wel veel datagraaiers die ieder excuus misbruiken om hun datahonger te stillen, en mocht dat een probleem worden (bijvoorbeeld in de vorm van identiteitsfraude) dan is op risico en rekening van de getroffenen.

Die "what about the children" roepers zouden zich eens moeten afvragen hoe goed die digitale "bescherming" gaat uitpakken in de praktijk. Zeker in het licht bezien van hoeveel ze daadwerkelijk om "what about the children" geven in de analoge wereld. Bijvoorbeeld de "grooming gangs" waar minstens duizenden en duizenden kinderen het slachtoffer van zijn geworden op gruwelijke wijze. Wat ze in de analoge wereld wel of niet bewerkstelligd hebben, is een goede indicator over wat ze wel of niet in de digitale wereld gaan bewerkstelligen.
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.