Minister Bruins van Onderwijs heeft besloten om de Cyberbeveiligingswet (Cbw) ook voor het hoger onderwijs te laten gelden. Dit zou de cyberweerbaarheid van onderwijsinstellingen moeten vergroten. De Cbw is de Nederlandse implementatie van de Europese Network and Information Security (NIS2) richtlijn. Op het moment dat de Cbw wordt aangenomen, vervangt deze de huidige Wet beveiliging netwerk- en informatiesystemen (Wbni).
Onder de Cbw worden hbo- en wo-instellingen wettelijk verplicht om "passende en evenredige maatregelen" te treffen om de risico’s voor de beveiliging van de netwerk- en informatiesystemen te beheersen. Dit is het zorgplichtonderdeel van de wet. Dan is er ook nog de meldplicht bij significante incidenten, alsmede recht op bijstand en advies van een Computer Incident Response Team (CSIRT) bij dreigingen en incidenten, een registratieplicht, en onafhankelijk extern toezicht op de naleving van genoemde plichten. De Cyberbeveiligingswet zal gefaseerd worden ingevoerd, zodat onderwijsinstellingen de tijd krijgen om zich voor te bereiden.
De meldplicht en registratieplicht, inclusief het toezicht daarop, en het wettelijke recht op bijstand door een CSIRT wil de minister wel meteen laten ingaan zodra de Cbw in werking treedt. Het wetsvoorstel voor de wet moet nog door de Tweede Kamer worden behandeld. Bruins merkt op dat hij de komende tijd zal werken aan het besluit om hogescholen en universiteiten als essentiële of belangrijke entiteiten als bedoeld in de Cbw aan te wijzen.
Voor het mbo geldt dat deze sector niet zal worden aangewezen onder de Cbw. "Ondanks het feit dat er vanuit het kennisveiligheidsbeleid geen aanleiding is om mbo-instellingen onder de Cbw te brengen is een verdere versterking van de cyberweerbaarheid voor het mbo nodig", stelt de minister. Hij voegt toe dat het wel belangrijk is dat mbo-instellingen zich blijven inzetten om de cyberweerbaarheid te verhogen.
Je bent niet ingelogd en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.