image

Security Essentials weer als slechtste getest

maandag 11 februari 2013, 13:11 door Redactie, 12 reacties

Security Essentials, de gratis virusscanner van Microsoft, is geen partij voor betaalde security suites, aldus onderzoek van Dennis Technology Labs. Tijdens de test werd Security Essentials met zeven andere betaalde beveiligingspakketten vergeleken. Het verschil was enorm. Sommige pakketten stopten alle of bijna alle dreigingen, terwijl Security Essentials 41% doorliet.

De test, die van oktober tot en met december 2012 liep, bestond uit twee delen: een deel waarbij de scanners malware moesten detecteren, terwijl bij het andere deel de 'false positives' werden beoordeeld. Hierbij moesten de scanners schone bestanden scannen en geen onterecht alarm slaan.

Om een zo realistisch mogelijk scenario te gebruiken werd er vanaf een schone Windows XP machine met Internet Explorer 7 getest. Op de computer waren verschillende programma's, zoals Adobe Flash Player, Adobe Reader en Java, niet up-to-date. Vervolgens werden verschillende kwaadaardige websites bezocht.

Test
De virusscanner van Microsoft was de enige die een negatieve score neerzette wat betreft protection rating. Dit is een verzameling van het detecteren, blokkeren en verwijderen van malware. De negatieve score werd voornamelijk veroorzaakt door de minpunten die Dennis Technology Labs toekent aan malware die het systeem kan compromitteren.

Het gaat hier om malware die ongestoord z'n gang kan gaan of het systeem beschadigt. Trend Micro wist alle malware te stoppen, maar kreeg minpunten voor het niet volledig kunnen verwijderen van aangetroffen malware.


Norton Internet Security liet één exemplaar door, maar wist meer dreigingen volledig te verwijderen. Ook ESET (98), BitDefender (97), Kaspersky (96), AVG (96) en McAfee (93) weten de meeste malware te stoppen. Microsoft ontving uiteindelijk een score van -70 omdat het teveel malware doorliet en slechts 59 van de malware-exemplaren herkende.

False positives
Als het om false positives gaat, weten alleen Kaspersky en Microsoft een perfecte score neer te zetten en wordt er geen één bestand ten onrecht als malware beschouwt. Trend Micro verliest op dit onderdeel punten omdat het 21 keer ten onrechte bestanden blokkeert, waardoor het uiteindelijk de toppositie aan Norton moet laten. De scanner van Symantec blokkeerde één bestand ten onrechte.

Volgens het onderzoeksbureau kan het gebruik van anti-malware software de kans op een malware-infectie verkleinen, ook al worden er alleen kwaadaardige websites bezocht. Aan de andere kant wist slechts één product alle malware te blokkeren en genereerden de meesten 'false positives'. "Anti-virus is belangrijk, maar geen panacee", aldus de onderzoekers.

Security Essentials
Het is inmiddels de zoveelste test op rij waarbij Security Essentials slecht presteert. Onlangs gaf Microsoft een reactie op de slechte prestaties van de afgelopen tijd, waarbij het beterschap beloofde.

Reacties (12)
11-02-2013, 13:57 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
11-02-2013, 14:03 door Anoniem
Security Essentials is de enige versie is die je niet hoeft te kopen... zover je prijs/kwaliteit verhouding ;) niets willen kopen zorgt toch voor 'enige' beveiliging hier...
11-02-2013, 14:08 door Anoniem
Om een zo realistisch mogelijk scenario te gebruiken werd er vanaf een schone Windows XP machine met Internet Explorer 7 getest. Op de computer waren verschillende programma's, zoals Adobe Flash Player, Adobe Reader en Java, niet up-to-date. Vervolgens werden verschillende kwaadaardige websites bezocht.


Zo'n realistisch mogelijk scenario?
Okee het klopt dat de meeste gebruikers misschien niet alle applicaties up-to-date hebben.... Maar dan gaan ze er wel vanuit dat de laatste betaalde versie van een Virusscanner is geinstallerd (versie 2013).
Waarom dan niet een oudere versie daarvan, met recente malware database???

Dus bijvoorbeeld een 2010/2011/2012 versie met wel de laatste update van laatste malware/virussen/etc (dat is meestal een auto updater!)
Dat zou dan toch veel realistischer zijn????

Ook grappig dat Microsoft Security Essentials alleen wordt vergeleken met betaalde versies, wat proberen ze nu te zeggen, dat betaalde versies beter zijn? En gratis niet, zoals eerder al op security.nl werd vermeld door ESET.
Vergelijk dan ook met betaalde versies... Of doe er meer onbetaalde versies bij....
11-02-2013, 14:12 door Anoniem
Dat is ook wat. Ik heb geen xp en ie7, adobe of java troep. Wel een t-ford zonder radiaal banden. Wat nu?
11-02-2013, 14:37 door Mysterio
The effectiveness of paid-for anti-malware security suites varies widely but all beat
Microsoft’s free product.
Ik vind dit echt een heel vreemde opmerking. Nu ben ik niet zo bekend met het 'Dennis' keurmerk, maar het ruikt naar een niet geheel onafhankelijk clubje.
11-02-2013, 15:22 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
11-02-2013, 17:15 door Anoniem
Gewoon geen virusscanner gebruiken, veel makkelijker en minder rompslomp.
11-02-2013, 19:28 door choi
Het gezeik over de effectiviteit van MSE begint me inmiddels gigantisch de keel uit te hangen. Het zou de redactie overigens ook sieren om zelf wat nuance aan te brengen i.p.v te volstaan met het door een stagiaire laten vertalen van een elders gepubliceerd artikel.

De E in MSE staat niet voor niets voor Essentials; het gaat om een basale signature scanner met wat heuristics ingebouwd, geen cloud scanning, virtualisatie e.d-en het is gratis ook. Wil je uitgebreidere mogelijkheden die-hopelijk-voor betere detectie zorgen, installeer dan een ander pakket.

MS moet geen beterschap beloven maar het publiek gewoon eerlijk vertellen dat op dit moment gebruiksvriendelijkheid helaas niet altijd even compatibel is met effectiviteit en dat een bedrijf hierin keuzes moet maken.
11-02-2013, 23:26 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
11-02-2013, 23:31 door _____
Dit soort berichten zegt zo weinig dat je er geen conclusies aan kunt verbinden.
12-02-2013, 08:51 door Anoniem
21 false positives, je zal ze maar verwijderen, dat kan even desastreus zijn als een virus op je pc.
12-02-2013, 10:08 door Anoniem
Dit ruikt naar belangenvermenging.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.