DigiD is niet veilig genoeg voor de toekomst, daarom is er een ander middel nodig waarmee burgers zich bij de overheid kunnen authenticeren. Dat laat minister Plasterk van het Ministerie van Binnenlandse Zaken weten. Het kabinet heeft de ambitie om burgers en bedrijven uiterlijk in 2017 waar mogelijk digitaal met de overheid zaken te laten doen. Inmiddels hebben 10 miljoen Nederlanders een DigiD, dat vorig jaar 75 miljoen keer werd gebruikt.
Met het oog op de toekomst en de continue veranderende technologische mogelijkheden en bedreigingen is er volgens Plasterk in de toekomst een nog veiliger middel nodig: een eID.
Om dit te realiseren zijn twee aanvullende maatregelen ten opzichte van DigiD nodig: een uitgifte in persoon (bijvoorbeeld bij een balie) en een digitaal middel dat aan de hoogste veiligheidsnormen voldoet (bijvoorbeeld een chip).
Afhankelijk
Aangezien burgers noch de overheid van één authenticatiemiddel afhankelijk willen zijn, werkt Plasterk samen met minister Kamp van Economische Zaken en een aantal andere publieke partijen aan een stelsel voor digitale authenticatie. Hierin kunnen verschillende middelen voor authenticatie worden gebruikt.
"Dit eID-stelsel stelt eisen aan een authenticatiemiddel, zodat burgers en bedrijven de keuze kunnen hebben tussen verschillende middelen die daaraan voldoen. Ik zal u later dit jaar in meer detail informeren over de totstandkoming van dit eID-stelsel", aldus Plasterk in zijn brief aan de Kamer.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.