Meestal zijn het alleen de grote virusuitbraken die de krant, journaal of algemene nieuws websites weten te halen. Afhankelijk van de ernst betreft het een bericht op teletekst of horen we 's avonds hoe Gerard Arninkhof of Philip Freriks ons voor de nieuwste online dreiging waarschuwen. Nu heeft mobiele malware allesbehalve de omvang van een epidemie. Toch wist een verdwaalde Cabir worm die laatst in Amerika opdook bijna overal ter wereld de headlines te halen. Het betrof hier geen grootschalige uitbraak en de gevolgen van Cabir vallen in het niet bij die van de doorsnee e-mailworm. Het geheel is helemaal bizar als je beseft dat om met Cabir geinfecteerd te raken, de gebruiker toestemming moet geven. Hetzelfde als een bewoner die een inbreker van harte uitnodigt om zijn huisraad te plunderen. Iets wat ook niet zo snel het nieuws zal halen.
En echt nieuws was het ook niet. Cabir is voordat het in Amerika gesignaleerd werd, in zo'n 10 andere landen aangetroffen. Dat wil zeggen, er was iemand met een geinfecteerd mobieltje die hier melding van maakte. Het Finse F-Secure maakt graag melding dat er weer ergens een Cabir is opgedoken. Niet verwonderlijk, want het bedrijf biedt anti-virusoplossingen aan voor de mobiele telefoon. En zonder dreiging zal niemand die software kopen, dus het loont om het publiek regelmatig te waarschuwen voor iets wat ze waarschijnlijk nog nooit gezien hebben of zullen zien. Het bedrijf speelt hiermee mooi op de technofobie in die bij veel doorsnee gebruikers aanwezig is. Het laatste wat je zou willen is dat je geliefde mobiel het slachtoffer van een kwaadaardig virus wordt, waardoor Russische hackers je bankrekening kunnen plunderen. Zover is het nog lang niet, maar angst weet gebruikers en de media wel scherp te houden.
De scherpte was er bij de media dit keer een beetje af, want op 14 februari maakte F-Secure in haar uitstekende weblog melding van de ontdekking van Cabir in Amerika. Pas 4 a 5 dagen later pikte de rest van de wereld dit "nieuws" op en verschenen overal de headlines van de mobiele worm die het land van de onbegrensde mogelijkheden had bereikt.
Nu kun je je afvragen of mensen beter met hun mobiel dan met hun PC omgaan. Feit is wel dat de populatie mobiele bellers groter is dan die van het aantal PC eigenaren. Het mobieltje is dan ook een interessant doelwit voor virusschrijvers, maar zolang Microsoft zich niet massaal op de mobiele markt stort, lijken de meeste virussenschrijvers zich op Windows te focussen. De paar virussen/wormen voor de mobiel zijn een mogelijke voorbode van wat ons in de toekomst te wachten staat. Feit is wel dat de dreiging en waarschuwingen voorlopig overtrokken zijn, en meer weg van een hype met commerciele ondertoon hebben, dan het welgemeend informeren van de doorsnee beller.
Zelf gebruik ik mijn mobiel nauwelijks, maar ook van de meer mobiele kennissen en vrienden is nog nooit iemand met Cabir, Sulls of Lasco geinfecteerd geweest. Sterker nog, ook zij kennen niemand die zich liet infecteren met mobiele malware. Mocht Cabir zijn wormhoofdje echter in Nederland laten zien, dan doen wij graag mee met de hype en zullen we het als eerste laten weten. Security.NL maakt namelijk niet alleen Nederland, maar ook uw mobiel veilig.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.