In augustus dit jaar starten verschillende regionale opleidingscentra (ROC's) met een nieuwe opleiding: digitaal rechercheren. De digitaal rechercheur is de Sherlock Holmes op ICT terrein. Hij of zij signaleert en onderzoekt cyber-criminaliteit. Dit doet hij door nieuwe onderzoeken te initiëren, digitaal bewijsmateriaal veilig te stellen en onderzoek te verrichten naar en op bewijsmateriaal. Geen overbodige luxe met de snelle toename van virussen, samenspanning en andere vormen van digitale fraude en criminaliteit.
Geschiktheid
De MBO-4 opleiding duurt drie tot vier jaar, afhankelijk van het studietempo van de leerling. Ries Vermeulen, studiecoördinator van het ROC Asa in Utrecht: "We werken volgens het natuurlijk leren principe, waarin we het onderwijs aanpassen aan het leertempo van de leerling."
In principe kan iedereen met de juiste vooropleiding zich aanmelden. Dat wil echter niet zeggen dat alle leerlingen geschikt zijn. Vermeulen: "We stellen nog geen aanmeldingseisen, zoals het tonen van een bewijs van goed gedrag. Maar in de toekomst zal dit veranderen. We zijn er mee bezig een selectieprocedure op te zetten. Een oud rechercheur heeft voor ons praktijkcasussen ontwikkeld. Aan de hand van deze voorbeeldgevallen willen we mensen in het eerste jaar selecteren op geschiktheid."
De opleiding zal in Nijmegen, Eindhoven, Zeeland en Utrecht worden aangeboden. "De eerste aanmeldingen voor de opleiding zijn al binnen. We merken dat er veel animo is. Het is ook een erg interessante opleiding, want we combineren ICT en juridische kwalificatieprofielen," aldus Vermeulen.
Officiële status
In februari 2004 heeft ECABO, het landelijk kenniscentrum voor het middelbaar beroepsonderwijs, het beroepscompetentieprofiel (bcp) behorend bij de opleiding digitaal rechercheren van de ROC's goedgekeurd. De vertaling van het bcp naar het kwalificatieprofiel is nu in volle gang. "We overleggen momenteel intensief met de politie. De politiekorpsen leiden ook digitale rechercheurs op. Daarom moeten we goed met elkaar afspreken wie wat voor z'n rekening neemt. Een digitale politierechercheur doet vooral tactisch onderzoek gericht op strafzaken. 'Onze' digitale rechercheurs werken vaak binnen bedrijven. Als blijkt dat er een strafzaak nodig is, dan dragen wij het over aan de politie," aldus Hans Blankendaal, senior adviseur ICT bij ECABO.
De bedoeling is dat in de komende periode alle betrokken partijen samenkomen in expertmeetings. Dit zijn meetings met vertegenwoordigers vanuit het bedrijfsleven, de politieacademie, het particuliere en reguliere opleidingsveld, ECABO en branche- en beroepsverenigingen. De experts laten hun licht schijnen over de kwalificatieprofielen en sturen het door naar de paritaire commissie. Als de paritaire commissie haar goedkeuring heeft gegeven, worden de profielen ter goedkeuring aan de minister voorgelegd. De opleiding krijgt dan een officiële status en een bijbehorend crebonummer. (Platform Beveiliging, Loket MBO-ICT)
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.