image

Driekwart Nederlanders voelt zich minder veilig op internet

vrijdag 1 april 2005, 00:07 door Redactie, 4 reacties

Driekwart van de Nederlandse bevolking vindt dat het internet sinds vorig jaar minder veilig is. Dat blijkt uit een onderzoek van XS4ALL naar internetveiligheid. Nederlanders maken zich vooral zorgen over virussen en hackers. Over spam, Trojaanse paarden en wormvirussen is men minder bezorgd. Internetters rekenen daarom op beveiligingsmaatregelen van hun internetprovider. Volgens XS4ALL is het echter ook de individuele internetter die zelf bepaalt hoe hij zijn beveiliging inricht.

"Breedbandinternet is als een raam dat permanent openstaat. Door de continue uitbraak van nieuwe virussen en spam, is permanent en actief onderhoud van je systeem enorm belangrijk. Ook kun je veel ellende besparen door alleen te downloaden van betrouwbare bronnen en dus voorzichtig om te gaan met peer-to-peer programma’s zoals Kazaa. Alleen dan houd je insluipers buiten. Veel Nederlanders springen daar nog erg gemakzuchtig mee om en zijn te goed van vertrouwen. Hoewel uit het onderzoek blijkt dat de overgrote meerderheid van de internetgebruikers veiligheidsmaatregelen heeft getroffen blijkt uit de praktijk dat deze niet altijd afdoende zijn" zegt technisch directeur van XS4ALL Simon Hania.

Volgens de ISP moeten providers alles in het werk stellen om abonnees zonder extra kosten zo goed mogelijk te beschermen. Technologie alleen biedt geen volledige garantie. Veiligheid op internet is net als in het echte leven ook een kwestie van alert reageren.

Virussen & gezinnen
De populariteit van beveiligingssoftware blijkt groot, maar de werking ervan wordt door veel Nederlanders overschat. Gezinnen met kinderen hebben relatief veel overlast van virussen, wat vooral door intensief gebruik van chatprogramma’s en downloadsites veroorzaakt zou worden.

98% gebruikt virusscanner
Internetgebruikers kunnen zichzelf relatief eenvoudig beschermen door hun besturingssysteem regelmatig te updaten en door scanners voor virussen, trojan horses en adware te installeren. Zonder deze regelmatige updates is adequate beveiliging onmogelijk.

Spamfilters bieden goede bescherming maar worden volgens het onderzoek het minst gebruikt. Firewalls zijn ook effectief zolang er direct gereageerd wordt op de meldingen die ze geven. Op dit moment gebruikt 98% van het publiek een virusscanner en vier van de vijf internetters een firewall. Toch wijst het onderzoek uit dat internetbeveiliging niet naar volle tevredenheid verloopt.

Het volledige onderzoek is via deze link te downloaden.

Reacties (4)
01-04-2005, 02:24 door Anoniem
1 APRIL...!!!!!!

Ook een leuke grap is, dat @Home haar snelheid (tijdelijk)
stiekem heeft verlaagd ten einde een "hogere" snelheid aan
te bieden (is een leuke grap)..!

Het "Bits- en Bytes verhaal" heeft het bij de helpdesk weer
goed gedaan!
Mijn complimenten voor de bedenkers van dit "scenario".

Aan deze lagere snelheid zijn we inmiddels (na 2 weken) weer
gewend, dus WOW...!!! Wat kunnen we opeens weer snel
internetten !!!!

Ik lach me rot!

1 APRIL...!!!
01-04-2005, 07:10 door Anoniem
het is dan ook precies op 0:07 getyped dus net op 1 april...
01-04-2005, 09:44 door wimbo
Ik zie hier geen echte 1 april grap in (maar het is voor mij
nog wel erg vroeg).
Het is in ieder geval geen nieuws.
01-04-2005, 09:49 door Anoniem
Bits- en Bytes verhaal ?

link ? :)
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.