image

Biometrisch sleepnet moet terroristen buiten de EU houden

dinsdag 17 mei 2005, 12:14 door Redactie, 1 reacties

Binnenkort moet iedereen die een visum aanvraagt voor een land van de Europese Unie op de ambassade vingerafdrukken afstaan en een digitale foto laten maken. Deze informatie wordt gedigitaliseerd en opgeslagen in het Visum Informatiesysteem. Zo wordt een biometrisch sleepnet gecreëerd om terroristen, illegalen en uitgeprocedeerde asielzoekers te vangen. Maar de plannen gaan nog veel verder.

De plannen voor de introductie van biometrie in visumaanvragen en verblijfsvergunningen van vreemdelingen stammen van een jaar geleden. De Europese regeringsleiders besloten om biometrie toe te voegen aan de al eerder gelanceerde plannen om een Visum Informatiesysteem (VIS) in het leven te roepen. In dit VIS moeten de gegevens van alle aanvragers van een visum voor tenminste vijf jaar bewaard blijven.

Volgens een Italiaans onderzoek rammelt de Europese visumverlening nogal, waardoor potentiële terroristen veel te makkelijk Europese bodem zouden kunnen bereiken. Doordat de consulaten van de lidstaten slecht samenwerken, de controle niet deugt en de procedures van elkaar verschillen, bestaat er onvoldoende controle op wie Europa binnenkomt. Lees het volledige artikel op CVIB.nl.

Reacties (1)
17-05-2005, 15:20 door G-Force
Zoals altijd: er wordt eerst door politici een plan gemaakt, vervolgens wordt
de opdracht gegeven om dit plan uit te voeren en uiteindelijk blijkt dat het
plan niet te inplementeren valt, de controle niet is door te voeren.
Uiteindelijk valt het mooie en dure plan in het water. En zoals altijd vragen
bestuurders zich niet eerst af of dergelijke plannetjes wel kunnen en of het
plan financieel wel haalbaar is.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.