Internetprovider XS4ALL komt met een update in de rechtszaak die het tegen de Staat had aangespannen. De Staat heeft in de rechtszaak geantwoord en is van mening dat internetproviders de hoge rekening moeten betalen voor de algemene opsporing van misdrijven. XS4ALL spande in maart 2005 de rechtszaak aan, om de kosten van ongeveer 500.000 euro vergoed te krijgen die zij heeft moeten investeren in infrastructuur en personeel om internetverkeer live te kunnen aftappen.
XS4ALL vindt verder dat: "de stellingname van de Staat dat providers alle eenmalige en doorlopende investeringskosten voor het uitvoeren van algemene maatschappelijke opsporingstaken moeten dragen, onredelijk en juridisch onhoudbaar". Volgens de Staat hebben providers "een algehele verantwoordelijkheid voor het gebruik door criminelen van een door hun aangeboden dienst" en is het daarom redelijk dat zij de kosten van aftapbaarheid betalen. De ISP bestrijdt die gedachte, al was het maar omdat de Staat het middel aftappen vooral blijkt in te zetten voor het opsporen van misdrijven als moord en diefstal, klassieke misdrijven die niets met internetgebruik te maken hebben.
Daar komt nog eens bij dat de overheid zich in de ogen van de provider onbetrouwbaar opstelt. Sinds 1 april 2005 heeft de overheid eenzijdig de vergoeding voor het uitvoeren van tapbevelen verlaagd naar een surrealistisch niveau van 13,13 euro per tap. Hierover loopt inmiddels een aparte procedure, waarbij de ISP partij is. Een nog grotere financiële bedreiging voor de providers vormt de mogelijke invoering van een algemene bewaarplicht verkeersgegevens. Dat houdt bijvoorbeeld in: wie met wie waarvandaan heeft ge-emaild en gebeld. Volgens minister Donner moeten ook deze kosten, die volgens berekeningen in opdracht van zijn eigen ministerie in de tientallen miljoenen euro's per jaar lopen, volledig door de aanbieders worden betaald. Gelukkig blijkt de Europese Commissie hier anders over te denken. Volgens een ontwerp richtijnvoorstel voor de bewaarplicht wil de Commissie juist dat alle lidstaten de hoge kosten gaan vergoeden die providers moeten maken om aan de wet te voldoen.
Het belangrijkste argument van de Staat tegen een vergoeding van aftapbaarheidskosten is dat het zou leiden tot een enorme toename in kosten. De Staat weigert naar eigen zeggen een 'blanco cheque' te verstrekken aan de providers. XS4ALL stelt daar tegenover dat aftapbaarheid voor de providers zelf geen enkel nut heeft en dat zij dus geen enkel belang hebben daar meer geld aan uit te geven dan nodig. Het is juist de Staat die zichzelf een blanco cheque heeft verstrekt door te bepalen waaraan de aftapbaarheidsapparatuur moet voldoen, terwijl providers de rekening betalen.
Binnenkort stelt de Rechtbank Den Haag een datum vast voor het pleidooi in deze zaak, zo laat het persbericht weten.
Update: tekst aangepast
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.