image

Groei informatie en identiteit stelende spyware

donderdag 15 september 2005, 09:38 door Redactie, 0 reacties

Spyware specifiek ontworpen voor het stelen van identiteitsgegevens neemt snel toe, zo blijkt uit onderzoek. Voor het onderzoek analyseerde het Content Security Response Team (CSRT) van Aladdin twee maanden lang de 2.000 meest voorkomende bedreigingen op het gebied van spyware. 15% van alle spyware betrof zelfs de meest schadelijke vorm, die het voorzien heeft op vertrouwelijke bedrijfsgegevens en informatie verzamelt over de gebruikers.

Voor het onderzoek maakte het CSRT een onderverdeling van de meest voorkomende soorten spyware in drie verschillende categorieën. De meest ernstige vorm van spyware, die 15% vormt van het totaal, richt zich op het verzamelen van vertrouwelijke gegevens zoals gebruikersnamen en wachtwoorden van e-mail en instant messaging en e-mailadressen van contactpersonen. Ook registreert deze spyware alle toetsaanslagen van gebruikers.

Spyware die informatie verzamelt via het besturingsysteem van computers wordt geclassificeerd als een matige bedreiging, en vormt 25% van de gebruikte spyware. Hierbij gaat het onder meer om domeinnamen, procesgegevens, IP-adressen van computers en geïnstalleerde programma’s waaronder ook beveiligingsapplicaties en de bijbehorende updates.

Het grootste gedeelte, 60% van de spyware, vormt de minst ernstige bedreiging. Deze spyware verzamelt gegevens die ingezet worden voor commerciële doeleinden. Hierbij valt te denken aan informatie over het surfgedrag van de gebruikers, trefwoorden die men gebruikt voor zoekmachines en adressen van veel bezochte websites.

Nog geen reacties
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.