In de Tweede Kamer heeft de vaste commissie justitie op 28 september 2005 een gesprek gehad met diverse deskundigen over de bewaarplicht verkeersgegevens. De commissie had daarvoor vertegenwoordigers uitgenodigd vanuit de opsporing, telecomaanbieders, Bits of Freedom en het College bescherming persoonsgegevens. De Kamerleden stelden vooral vragen over nut en noodzaak van de bewaarplicht.
Vanuit de opsporing noemden korpschef Aalbersberg en officier van justitie Stein vooral voorbeelden uit het verleden waaruit blijkt dat verkeersgegevens succesvol gebruikt werden in grote zaken zoals het onderzoek naar de Nomads en de Chinese mensensmokkelaars.
Het debat concentreerde zich al snel op de vraag of de bewaarplicht eigenlijk wel een probleem oplost. Immers wanneer gegevens nu al beschikbaar zijn, voegt de bewaarplicht niets toe. Nadat De Wit (SP) deze vraag opwierp, moest officier van justitie Stein toegeven dat hij niet kon aantonen dat er onderzoek stukloopt door het ontbreken van een bewaarplicht.
Stein vertelde bovendien dat politie en justitie nog weinig ervaring hebben met digitale opsporing. Hij noemde internet een nieuw verschijnsel waar de politie nog weinig ervaring en expertise op bezit. Dat was volgens hem ook de reden dat er nog zo weinig internet taps lopen. Daarmee bleef de vraag open wat de politie dan aanmoet met alle gegevens die door de bewaarplicht beschikbaar gaan komen, zo kunnen we lezen in de nieuwsbrief van Bits of Freedom.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.