image

Arrestaties geen gevolgen voor zombie netwerken

donderdag 13 oktober 2005, 12:59 door Redactie, 2 reacties

De recente arrestatie door de Nationale Recherche van drie mannen die een zombie netwerk van meer dan 100.000 computers beheerde, zal geen invloed hebben op de "bot net-economie" aldus experts. De arrestatie van het drietal, en daarvoor van twee virusschrijvers, zal er niet voor zorgen dat zombie computers niet meer voor online criminaliteit gebruikt worden.

"We hopen dat het invloed op de activiteiten van bot net herders zal hebben, maar ik ben niet te optimistisch" zegt Mikko Hyppönen van F-Secure. "Als het maken van dit soort netwerken nog steeds geld oplevert, dan zullen ze het nog altijd doen, alleen zijn ze nu voorzichtiger".

Het probleem van de zombie netwerken lijkt dan ook voorlopig nog niet opgelost. De bot software die nu gebruikt wordt voor het infecteren van computers is geëvolueerd en bestaat uit een modulaire architectuur, waardoor nieuwe functionaliteiten makkelijk toegevoegd kunnen worden. De nieuwste Windows exploits kunnen hierdoor binnen dagen worden toegevoegd.

"Mensen verdienen hier geld mee en stoppen niet omdat iemand anders in een ander land gearresteerd is of omdat een groot netwerk gesloten is. Hopelijk krijgt justitie meer inzicht in hoe zombie netwerken opereren, en kan men echt iets gaan doen waarbij het als een afschrikking voor deze mensen werkt" zegt Joe Stewart van LURHQ.

Reacties (2)
13-10-2005, 13:10 door hugo_nl
Iemand die dacht dat na het arresteren van deze jochies, we
van alle problemen af zouden zijn, zijn toch wel erg naief,
niet?

Het is een druppeltje op de hete plaat...

De nieuwste Windows exploits kunnen hierdoor binnen
dagen worden toegevoegd.
Joh? Ik dacht dat dat nu veilig zou zijn. Ze beloven elk
jaar beterschap, maar laten hier niets van zien.

Mensen die nog steeds in hun marketing trucjes trappen
moeten na al die tijd toch sterk achter hun oren gaan
krabben, als er nog iets van hun eigen bewustzijn over is na
het werken met die virele rotzooi. :P
14-10-2005, 11:10 door sikkes
niemand zei dat het nu over zou zijn.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.