image

Google Desktop Search met virusscanning

donderdag 13 oktober 2005, 15:10 door Redactie, 0 reacties

Anti-virus experts experimenteren met Google Desktop Search en Apple's Spotlight technologie om computers op virussen en andere malware te scannen. Beide zoekprogramma's zijn voorzien van APIs waarmee er meer dan alleen het doorzoeken van de desktop mogelijk is. Via deze APIs kunnen namelijk ook bestanden gescand worden.

Andy Payne en Oliver Schmelze van WholeSecurity, dat laatst werd overgenomen door Symantec, hebben een prototype virusscanner ontwikkeld gebaseerd op Google Desktop Search. Het prototype werd vorige week tijdens de Virus Bulletin conferentie in Ierland gedemonstreerd.

Door het niet kunnen indexeren van alle bestanden en het niet hebben van toegang tot de kernel van het systeem is de aanpak op dit moment nog onpraktisch.

Normale virusscanners scannen veel beter en sneller, maar als desktop search een onderdeel van het besturingssysteem wordt, dan kan het ook voor security doeleinden gebruikt worden. Volgens Payne kan men desktop search ook voor andere applicaties gebruiken, zoals het doorzoeken van inboxes op spam, waarna het automatisch gefilterd wordt.

Desktop search is echter niet zonder gevaren en security risico's. Zoekresultaten kunnen door adware pop-ups misbruikt worden, en virusschrijvers zouden kwaadaardige index plug-ins kunnen schrijven waardoor het makkelijker wordt om data van geinfecteerde machines te verzamelen.

Nog geen reacties
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.