Als het aan IBM, Microsoft en Google ligt blijven de Verenigde Staten de "baas" over het internet. Binnen twee weken vindt er een bijeenkomst van de Verenigde Naties over het internet plaats, maar de VS heeft al te kennen gegeven haar rol als "politieagent" niet op te willen geven en wordt daarbij gesteund door verschillende techbedrijven.
Het beheer van het internet is sinds het begin de rol van de Verenigde Staten geweest, omdat het het systeem heeft ontwikkeld en de eerste ontwikkelingen heeft gefinancierd. Sommige landen hebben geen probleem met deze oplossing, maar ontwikkelingslanden zijn gefrustreerd door het feit dat Westerse landen bijna alle beschikbare addressen in beslag hebben genomen, waardoor er voor beginnende landen maar een beperkt aantal is.
Een van de voorstellen die men heeft gedaan is dat de "Internet Corporation for Assigned Names and Numbers" (ICANN), de instantie verantwoordelijk voor het maken van Top level domains, toewijzen van domeinnamen en de distributie van IP-nummers, onder beheer van de VN komt. De VS is het hier echter niet mee eens.
"We geloven niet in het toevoegen van een laag van bureaucratie over een dynamisch medium zoals het internet" zegt Michael D. Gallagher van het Amerikaanse ministerie van handel.
Verschillende bedrijven zijn bang dat controle door de V.N. tot hogere belastingen, beperking van vrijheid van meningsuiting en meer regels zal leiden. "Dat is onze grootste zorg, dat politiek die niets met ICANN te maken heeft zich met het beheer van het internet gaat bemoeien" zegt Rick Lane van News Corp.
Verschillende landen, zoals Rusland, Iran en Brazilie vinden het verkeerd dat één land zoveel invloed kan uitoefenen, maar volgens Gallagher is het duidelijk dat ze niet begrijpen hoe de DNS gestructureerd is en hoe het werkt.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.