image

Cybercriminelen loeren op verlaten websites

maandag 5 december 2005, 10:05 door Redactie, 1 reacties

Websites die niet langer door webmasters en beheerders beheerd worden zijn een aantrekkelijk doelwit voor cybercriminelen, die de achtergelaten sites gebruiken voor het opslaan en verspreiden van hackprogramma's gestolen informatie. Doordat de websites verlaten zijn vallen de activiteiten van de criminelen minder snel op, zegt security bedrijf iDefense.

Het gaat om software zoals keyloggers en rootkits, maar op de pagina's wordt ook vertrouwelijke informatie zoals gestolen creditcardgegevens en online bankieren logins uitgewisseld. Een aantal maanden geleden werd de beruchte website shadowcrew.com gesloten. De pagina, die een Walhalla voor creditcarddieven was, zou volgens aanklagers voor 4 miljoen dollar schade hebben veroorzaakt.

Doordat criminelen nu hun toevlucht zoeken op allerlei legitieme, maar oude websites en forums, is het lastiger om hier tegen op te treden. Soms kan het maanden of jaren duren voordat iemand erachter komt dat een oude pagina of forum door criminelen gebruikt wordt. En zelfs als deze pagina's worden gesloten, verplaatsen de cybercriminelen zich net zo snel naar een andere website, laat Johannes Ullrich van het Sans Institute weten. (MSNBC)

Reacties (1)
05-12-2005, 10:49 door Anoniem
Lastiger om WAAR tegen op te treden? TEGEN optreden?
Cybercriminelen?

Hoe kun je iets stelen wat toch van niemand is?

Bij dit soort nieuwsberichten vraag ik mij altijd af of de
redactie zelf net zo hard meelacht om de grap, of dat juist
dit ene berichtje op internet geplaatst is door een ijverig
figuurtje met 'good intentions' maar helaas niet slim genoeg
om gecheckt te hebben waar 'cyber' vandaan komt, en wat
'criminaliteit' nou daadwerkelijk 'betekent' :-)

Zoals Pratchett al schreef: All property is theft, except mine!
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.