Van 27 tot en met 30 december werd in Berlijn het Chaos Computer Camp georganiseerd. Deze jaarlijkse hackersbijeenkomst van de Duitse beveiligingsvereniging stond vooral in het teken van het thema “Private Investigations”. Veel sprekers gingen in op de niet-aflatende tendens om meer en meer informatie te verzamelen over burgers zonder te overwegen welke risico's aan dit gedrag zit. Aan de andere kant beginnen de hackers zich steeds beter te bewapenen tegen een al te nieuwsgierige overheid.
Keynotespreker Joichi Ito, bestuurslid van ICANN, Creative Commons en eigenaar van bloggingdiensten Technorati en Six Apart, wijst erop dat open netwerken het middelpunt van de democratie zijn geworden. Door zaken in het publieke domein te voeren ontstaat een druk op de parlementariers beter te luisteren naar het volk. “Een open netwerk is belangrijker dan het recht om wapens te dragen en het recht om te stemmen”, meent de Amerikaan.
Om die reden ziet Ito met lede ogen de verschillende bedreigingen op de internetgebruiker afkomen. Zo maakt hij zich zorgen om de monopolies die rond grote bedrijven ontstaan en die proberen de burger te controleren en zaken te verbieden. Dat gebeurt vooral door het uitoefenen van invloed op het dagelijks bestuur. “Alle grote democratien in de wereld worden aangestuurd door een lobby. We hebben ons nooit gerealiseerd dat monopolies zo'n macht zouden hebben en zich zouden gaan uiten als individuen”, betoogt Ito
Juist om die reden is het volgens Ito noodzakelijk om de democratie te blijven controleren. “We hebben transparantie van de overheid nodig en privacy voor de burger”, betoogt de bloggingvoorman. Volgens hem is de realiteit juist het omgekeerde en het is dan ook aan de hackers om het systeem dat werkt aan geheim bestuur te kraken. Dat laatste zal overigens moeilijk zijn, omdat de burger veel slikt zodra het woord 'terreur' valt.
Verloren oorlog
Toch maakt dat volgens anderen allemaal niet uit. XS4ALL-oprichter Rop Gonggrijp denkt dat het kwaad al is geschied en in zijn presentatie “We lost te war” legt hij uit waarom. “We hebben het gevaar niet tijdig onderkend en zijn overvallen door de realiteit”, stelt Gonggrijp somber. Hij wijst erop dat de drang naar controle al eerder bestond en de lobbyisten de wetsvoorstellen en plannen al klaar hadden liggen. Volgens Gonggrijp hebben ze het moment gebruikt om de maatregelen te effectueren. Het is volgens de oud-hacktic hacker dan ook belangrijk dat de tegenbeweging ook plannen maakt om te kunnen toeslaan op het moment dat het moet.
Ook stoort Gonggrijp zich aan het gemak waarop mensen accepteren dat vreemden via camera's meegluren naar het dagelijks leven van mensen. “In Amsterdam zijn er mensen in een straat boos, omdat zij geen camerabewaking hebben.”
Op ICT Roddels is het volledige verslag te vinden.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.