image

Pas op voor naar phish ruikende Valentijns e-mail

woensdag 8 februari 2006, 15:48 door Redactie, 1 reacties

Het aantal datingwebsites is in Nederland het afgelopen jaar met 7,9 procent toegenomen. Wereldwijd bedroeg de stijging van het aantal datingwebsites zelfs 17 procent, zo blijkt uit onderzoek. De stijging zou voor een belangrijk deel toe te schrijven zijn aan nieuwe criminele datingwebsites, gebruikt voor het stelen van vertrouwelijke gegevens.

Alleen in de Verenigde Staten, Duitsland en China was de stijging van het aantal datingwebsites hoger dan in Nederland met respectievelijk 42,9 procent, 20,2 procent en 8,9 procent. Internet Security Systems verwacht dat er de komende dagen, in de aanloop naar Valentijnsdag, veel phishing-mails zullen opduiken over liefde en online dating. Via links in deze e-mailberichten proberen de criminelen internetgebruikers naar speciaal ontwikkelde websites te lokken om zo pc's te infecteren met Trojaanse paarden e.d.

"Cybercriminelen haken steeds meer aan bij populaire feestdagen om hun internetaanvallen uit te voeren en zoveel mogelijk computers te besmetten. Wij weten dat Valentijnsdag zeker op de criminele kalender staat. Op basis van ons onderzoek verwachten wij dat criminelen massaal gebruik zullen maken van phishing-mail. Wanneer zo'n Valentijnsmail er redelijk echt uitziet, zullen veel mensen hun nieuwsgierigheid niet kunnen bedwingen en op de links klinken in de hoop erachter te komen wie hun geheime aanbidder is." zegt Jos Nijsen van ISS

De volgende tips moeten voorkomen dat je een blauwtje loopt:

  • Installeer de laatste security-patches en -updates voor alle software op de computer. Naast het uitvoeren van de Microsoft-update voor het besturingssysteem, dienen gebruikers ook de laatste updates te draaien van Microsoft Office en ActiveX-componenten in populaire browsers (Shockwave Flash, QuickTime, etc.).
  • Open geen attachments die binnenkomen via e-mail, instant messaging of filesharing-netwerken tenzij de herkomst met zekerheid vast te stellen is. .
  • Zorg ervoor dat alle desktopbeveiligingsprogramma's up-to-date zijn en de laatste signatures geïnstalleerd zijn.
  • Reacties (1)
    08-02-2006, 22:42 door Anoniem
    De volgende tips moeten voorkomen dat je een blauwtje
    loopt:

    Of van die roze wolk af sodehannest LOL

    Maar het is i.d.d. al bijna gebruikelijk dat rond
    verschilende feestdagen dit soort emails in je mailbox
    terecht komen.

    Een bosje rozen van 30.000 euri is dan toch duur betaald.

    PS.

    Ook na de "feestdagen" uw systeem up-to-date houden.
    Reageren

    Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.