"Hoe herken ik een terrorist?" en "In mijn wijk wonen mensen van veel verschillende nationaliteiten. Ik ben wel eens bang dat ik naast een terrorist woon. Is dat terecht?" zijn een aantal van de vragen waar een meerderheid van de Nederlands bevolking mee zit. Daarom is de overheid deze week de landelijke campagne terrorismebestrijding: ‘Nederland tegen terrorisme’ gestart.
De campagne is er op gericht dat iedereen in Nederland weet wat de overheid doet aan terrorismebestrijding en weet wat men zelf kan doen om de kans op een aanslag zo klein mogelijk te maken. Ook op lokaal niveau worden de handen uit de mouwen gestoken.
De handreiking ‘Terrorismebestrijding op lokaal niveau’ is bedoeld om gemeenten te helpen bij het ontwikkelen van een lokaal beleid voor terrorismebestrijding. Het lokaal bestuur heeft een grote verantwoordelijkheid in de bescherming van hun burgers tegen aanslagen, aldus de overheid.
De handreiking moet het lokale bestuur aanknopingspunten bieden bij de ontwikkeling van een lokale aanpak van terrorismebestrijding. Terrorismebestrijding vraagt om een andere aanpak dan gebruikelijk bij crises. Er kunnen zich meerdere aanslagen na elkaar voordoen en er kunnen zich onder de slachtoffers ook de daders bevinden.
Op de vraag "Worden we een politiestaat?" laat de overheid weten: Nee. Voor onze veiligheid is waakzaamheid nodig. In situaties van verhoogd risico, zal er meer controle zijn. Maar ook dan worden de rechten van burgers beschermd.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.