Ernstige beveiligingslekken in Internet Explorer of in Windows waardoor miljoenen Windows gebruikers gevaar lopen blijven maanden ongepatcht, maar het kraken van Microsoft's digital rights management software zorgde ervoor dat de softwaregigant binnen enkele dagen een update beschikbaar had.
Vroeger waren beveiligingsupdates zeldzaam en deden software aanbieders alsof er niets mis was met hun produkten, om de problemen dan bij een volgende release te verhelpen, zo laat Bruce Schneier in zijn nieuwste column weten. Dankzij 'full disclosure' veranderde dit en maakte onderzoekers beveiligingslekken aan het publiek bekend, waardoor ontwikkelaars snel met een patch moesten komen.
Zelfs vandaag vinden software ontwikkelaars het niet fijn om patches uit te geven. Elke patch is het bewijs dat het bedrijf een fout heeft gemaakt. Daarbij kost het patchproces middelen, die niet voor de ontwikkeling van nieuwe software ingezet kunnen worden. Verder vinden gebruikers patches irritant en worden ze nog bozer als de patch niet goed werkt.
Aangezien er geen wetgeving is of software aanbieders aansprakelijk gehouden kunnen worden, zal "patch dinsdag" het beste zijn wat gebruikers kunnen verwachten. Ook al lijdt het internet en worden talloze machines geinfecteerd of gehackt, is de economische impact op Microsoft nog steeds minimaal.
Het kraken van DRM is geen beveiligingslek en voor klanten geen probleem. Voor Microsoft wel, waardoor er binnen drie dagen een update was om het probleem te verhelpen. Als Microsoft deze moeite ook zou nemen om snel met patches te komen, zou het hele internet hiervan profiteren. Een simpele rekensom laat echter zien dat dit nooit zal gebeuren.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.