Is uw hond of kat besmet met een computervirus? Dat zou zo maar kunnen. Bij veel huisdieren en vee is namelijk een kleine chip geïnjecteerd die de dieren kan identificeren als ze zoekraken of besmet blijken te zijn met een ziekte. Omdat de geheugenruimte op deze chips beperkt is, nam iedereen tot nu toe aan dat deze niet geïnfecteerd konden worden met een computervirus. Promovenda Melanie Rieback en haar begeleider prof. dr. Andrew Tanenbaum hebben echter ontdekt dat dit wel degelijk mogelijk is om virussen over te brengen op OV-chipkaarts, skipassen en bagagelabels op vliegvelden. Rieback geeft vandaag op de jaarlijkse IEEE Conference on Pervasive Computing and Communications in Pisa een demonstratie hiervan.
Gelukkig kan de virusdreiging met gangbare maatregelen worden tegengegaan. Rieback benadrukt dan ook dat ontwikkelaars hun RFID- systemen moeten controleren en veiligheidsprocedures en veilige programmeertechnieken moeten toepassen. Deze tegenmaatregelen kunnen de dreiging van RFID-virussen beperken, maar er zal tijd, geld en menskracht moeten worden geïnvesteerd om deze in te voeren. Daarom is het noodzakelijk dat ontwikkelaars en gebruikers van RFID- systemen de veiligheid van hun systemen nu controleren, voor deze op grote schaal worden gebruikt.
Meer informatie over RFID-virussen is te vinden op www.rfidvirus.org. Het IEEE PerCom paper van Melanie Rieback (Is Your Cat Infected with a Computer Virus?) is beschikbaar op via deze link. Het onderzoeksteam van de VU heeft ook onderzoek gedaan naar beveiliging en privacyaspecten van RFID technologie. Dit heeft geleid tot de RFID Guardian, een draagbaar apparaat voor RFID-privacybeheer. De homepage van het RFID Guardian project is te vinden op www.rfidguardian.org.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.