Het aantal virussen, wormen en andere malware dat rootkit-technologie gebruikt is met 900% gestegen, zo maakte McAfee onlangs bekend. Het zijn echter geen Oost-Europese cybercriminelen die de evolutie van de rootkit sturen, maar een groep van 42.000 open source fanatiekelingen, die zich hebben georganiseerd op de website rootkit.com. De site biedt allerlei fora waarin rootkit-ontwikkelingen besproken en code gepubliceerd wordt.
De recent ontwikkelde "Kernel Mode IRCbot was een goed voorbeeld, aldus Jamie Butler, CTO van Komoku, dat met het opzetten van rootkit.com heeft geholpen. De student die de rootkit maakte deed dit met code die op het forum te vinden was. De code was de open source tegenhanger van commerciele drivers zoals KSOCKS, die honderden dollars kosten.
Butler verwacht in de toekomst meer programma's die op Windows kernel niveau actief zijn en het leven voor security aanbieders een stuk lastig maken. "Hoe dieper je gaat, hoe moeilijker het wordt voor iemand om terug te draaien wat je aan het doen bent"
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.