image

"Bedrijven moeten zelf cybercriminelen opsporen"

dinsdag 25 april 2006, 13:56 door Redactie, 3 reacties

Politie en justitie mogen de afgelopen jaren dan enkele successen tegen computercriminelen hebben geboekt, de meeste digitale boeven komen er zonder schade vanaf. Dat is ook een van de redenen waarom computercriminaliteit nog altijd explosief groeit, namelijk de extreem lage pakkans. Veel bedrijven die het slachtoffer worden, en dan met name banken, stoppen incidenten in de doofpot, uit angst dat men moet toegeven gehackt te zijn.

Toch zijn het juist ondernemingen die zelf de criminelen moeten opsporen, aldus Ron Condon. Justitie weet slechts 3% van de ernstigste incidenten te behandelen en jurisdictie wordt beperkt door landsgrenzen. Het vervolgen van buitenlandse criminelen is hierdoor een groot probleem. Gelukkig zien meer bedrijven in dat ze zelf hun verantwoordelijkheid moeten nemen voor het verzamelen van bewijs en samenwerken met justitie en andere instellingen.

"De enige hoop is dat banken beseffen dat ze iets moeten doen. Succesvolle vervolging is alleen mogelijk als een groot bedrijf haar eigen middelen gebruikt, zoals een team van advocaten en onderzoekers, die dan samenwerken met justitie om de zaak rond te krijgen" laat Dave Jevans van de Anti-Phishing Working Group weten.

Private onderzoekers spelen hierbij een grote rol, omdat ze wereldwijd kunnen opereren. "Je krijgt geen tweede kans om een eerste blik te werpen" zegt Alan Brill, die meemaakte hoe belangrijk bewijs keer op keer verloren ging omdat advocaten een machine aanzette. "Je moet de data imagen, en pas dan kan je een beslissing nemen, en geef je jezelf meer opties".

Reacties (3)
25-04-2006, 17:14 door Anoniem
In Nederland gaat die vlieger niet op. Opsporingsbevoegdheid
heet zoiets. En dat heeft de gemiddelde bank-medewerker niet.
26-04-2006, 15:46 door Anoniem
Klopt. Voor eigen recherche heb je een vergunning nodig van
de toko van Donner (Wet particuliere
beveiligingsorganisaties en recherchebureaus) of medewerking
van de afd. digitale expertise v.h. KLPD.

Anders is het bewijs zeker niet toelaatbaar en riskeer je
een boete van €10.500.
27-04-2006, 12:35 door spatieman
wie gelooft wordt zalig.
als de kit invalt, kijken ze toch op je pc, en nemen deze
mee, ZONDER gerechtelijk bevel.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.