image

Trojaans paard zorgt voor einde van computerworm

woensdag 3 mei 2006, 08:25 door Redactie, 0 reacties

De dagen van computerwormen die zich via e-mail verspreiden lijken geteld, want in april was 86% van alle malware een Trojaans paard, gebruikt voor het downloaden van kwaadaardige code, bespioneren van gebruikers, stelen van informatie of het verkrijgen van ongeautoriseerde toegang tot systemen.

"E-mailwormen mogen dan nog bovenaan de lijst staan, het is duidelijk dat Trojaanse paarden een grotere dreiging voor de IT security vormen. Trojans worden continu voor specifieke doelwitten aangepast. Omdat ze moeilijker te identificeren zijn, bestaat het gevaar dat gebruikers toch een bijlage of link openen" zegt Carole Theriault van Sophos.

Doordat er minder mass-mailing wormen worden ontwikkeld, en computercriminelen zich richten op kleinere doelen, staan oude dreigingen nog steeds in de Top 10. Tevens laat het zien dat gebruikers nog altijd niet hun machines updaten. Het is dan ook verbazend dat Netsky.P na 25 maanden nog steeds voor 18,5% van alle besmettingen verantwoordelijk is.

Onderwijs helpt sommige gebruikers om hun systemen te beveiligen, maar Netsky en Zafi blijven zich verspreiden. Het is dan ook de vraag of Microsoft's Vista het echte einde van deze oude wormen zal betekenen, vraagt Theriault zich af. Voorlopig ziet het er naar uit dat de komenden maanden de Top 10 door oude wormen gedomineerd wordt.

Nog geen reacties
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.