Het lijkt wel of de duvel er mee speelt, want terwijl ik aan deze column werkte verscheen er een waarschuwing van de Waarschuwingsdienst (u bent toch ook geabonneerd?). Wederom een lek in Internet Explorer waardoor een kwaadwillende toegang tot de computer kan krijgen. Nu is het bijna vreemd als er een maand zonder waarschuwing voor Microsoft's browser voorbij gaat.
Internet Explorer lijkt op een ingetrapt bushokje waar een stadion hooligans op heeft staan dansen. Aangeschoten wild waar het hele bos al meerdere geweren op heeft leeggeschoten, maar wat gewoon niet wil neergaan. Wat dat betreft moet je ook respect hebben voor de volhardendheid waarmee Microsoft in haar eigen creatie gelooft. Ondanks alle lekken en problemen staat de browser er nog steeds, en dat is iets wat maar weinig softwarepakketten in een zelfde situatie kunnen zeggen.
Sommige gebruikers worden geboren met Internet Explorer, krijgen het met de paplepel ingegoten, maar voor mij was het Netscape dat de klok sloeg. Althans, toen het internet nog "eerlijk" was, of beter gezegd, voor de onstuitbare opmars van Internet Explorer. Een opmars die vooral werd ingegeven door het gemak dat de browser al in het besturingssysteem aanwezig was. Zelfs deze fervente Netscape fan zei het stuurwiel en de toepasselijk vallende ster vaarwel, en ging met de grote blauwe E in zee.
Totdat het beveiligingsgloeilampje in mijn hoofd werd aangedraaid, en ik zag dat het "levensgevaarlijk" was om met deze digitale gatenkaas te surfen. Het ene lek was nog niet aangekondigd of het volgende stond alweer te wachten. Nu kunnen beveiligingslekken overal voorkomen, of je nu closed of open-source gebruikt. Het was zelfs Linux goeroe Alan Cox die zei dat veel open-source projecten helemaal niet zo veilig zijn. Wat wel vervelend wordt is de snelheid waarmee de softwaregigant haar, of beter gezegd de problemen van de gebruikers verhelpt. Het zijn spreekwoordelijke pleisters voor een slagaderlijke bloeding.
Ik was dan ook erg sceptisch toen Microsoft een nieuwe versie, inmiddels de 7e editie, van Internet Explorer aankondigde. Een browser waarin veiligheid en features centraal staan. Nu zijn dit twee gebieden die elkaar meestal bijten, maar een lange testperiode en tal van reclame campagnes kunnen het toch niet verkeerd hebben?
Er is echter geen haar op mijn hoofd, ook al zijn dat er niet zoveel meer, die zegt dat ik de nieuwe browser eens voor een testrit moet proberen. Internet Explorer, welke versie dan ook, is in mijn woordenboek inmiddels synoniem voor alle ellende op het internet geworden, en daar wil ik geen deel van uitmaken.
Een stukje zelfreflectie kan natuurlijk nooit kwaad, en dan zie ik een vastgeroeste Firefox fan. Misschien een beetje bang voor verandering, maar nog banger voor de legacy van de reus uit Redmond. Volgens de experts hoef ik voorlopig nog niet voor een browser verandering te vrezen, want het is allemaal de schuld van het aantal gebruikers. Hoe meer gebruikers overstappen op Firefox, des te interessanter het voor computercriminelen wordt om de code eens uit te pluizen op zoek naar handige lekjes.
Vergelijk het met een auto waarin de meeste mensen rijden en die makkelijk open gebroken kan worden. Zolang de meeste bestuurders niet van auto wisselen of de fabrikant met een beter slot komt, hoeven eigenaren van een ander merk niet bang te zijn dat een Oost-Europese boef er met hun voertuig vandoor gaat.
Of wat te denken van een andere "autovergelijking", van een leverancier die al generaties lang belabberde en onveilige auto's aflevert. Als consument moet je toch op een punt je vertrouwen verliezen en voor een ander merk kiezen? Of zijn er soms geen kritische consumenten die Windows gebruiken?
De kans dat Microsoft met een beter slot of motor komt om hackergespuis buiten de deur te houden lijkt me erg klein, wat betekent dat het een kwestie van het aantal gebruikers is. Blijft u dus gewoon Internet Explorer gebruiken, dan kan ik zonder angst met mijn trouwe vuurvos blijven surfen.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.