63 procent van de gebruikers blijkt minder dan eens per maand een back-up te maken en 23 procent doet dit al helemaal niet. Bijna 80% van mensen hecht wel degelijk waarde aan hun data en 40% noemt het zelfs onbetaalbaar, zo bleek uit een laatst gepubliceerd onderzoek.
Bedrijven zijn gemiddeld tussen de 100.000 en 1 miljoen euro per jaar kwijt vanwege verloren data. Na vijf jaar blijkt dat slechts 7% van de bedrijven die met ernstig dataverlies te maken had nog bestaat. Back-ups zijn dan ook een onmisbaar onderdeel van de databeveiliging. Een back-up biedt bescherming tegen virussen, kapotte hardeschijven, rampen en mensenlijke fouten. Het maken van een back-up is echter meer dan het kopieren van een paar bestanden.
Hieronder een aantal handige tips die helpen bij het back-up proces:
- Maak regelmatig back-ups – Om ervoor te zorgen dat alle bestanden up-to-date zijn, zou iedere week een nieuwe back-up moeten worden gemaakt. Gezien het feit dat 64 procent van de computergebruikers minimaal één keer per jaar met een computercrash te maken krijgt, wordt met een back-up van één keer per maand of minder vaak teveel aan het toeval overgelaten. Daarnaast is het verstandig om ook per kwartaal en per jaar back-ups te maken.
- Controleer back-ups regelmatig – Hoewel een aantal mensen regelmatig back-ups maakt, controleert 45 procent daarvan nooit of zijn back-ups daadwerkelijk werken. Van de mensen die dit wel doet kreeg 77% te maken met fouten in de back-ups.
- Bewaar back-ups apart - Slechts 17 procent van de mensen zegt dat ze hun back-ups op een andere plaats bewaren. De meerderheid geeft aan back-ups op media te bewaren in dezelfde ruimte als de computer. Dit is niet handig als de locatie door een ramp wordt getroffen, zoals brand of een overstroming. Zorg er tevens voor dat fysieke locaties ver genoeg uit elkaar liggen dat het zeer onwaarschijnlijk is dat beiden vernietigd worden.
Als je in een omgeving leeft waar overstromingen kunnen plaatsvinden, bewaar de back-ups dan niet in de kelder. Is de opslagruimte beschermd via sprinklers, zorg dan voor een waterdichte opslag.
- Let op de ‘gezondheid’ van de computer - Wacht niet tot de computer kapot gaat en alle gegevens verloren gaan.
- Als je aan het eind van de dag klaar bent of een mijlpaal hebt bereikt, bewaar de bestanden dan op draagbare media.
- Als je de back-ups niet meteen naar een andere fysieke locatie kan brengen, mail ze dan naar je zelf (liefst versleuteld) of sla ze tijdelijk online op.
- Als je voor de tweede keer een back-up van een document maakt, gebruik dan andere media dan voor de eerste back-up. Op deze manier heb je twee back-up exemplaren van het document.
- Als je een bestand vaak of veel moet wijzigen, bewaar het dan onder een andere naam. Gebruik nieuwe namen met elke nieuwe versie, en verwijder ze niet totdat je zeker weet dat je ze niet meer nodig hebt.
- Als extra bescherming kun je regelmatig documenten printen, zodat bij een vernietigde schijf de informatie nog steeds beschikbaar is.
- zorg dat je back-up inspanningen in verhouding staan met de waarde van de gegevens. Als je iets eenvoudigs doet dat eenvoudig gereproduceerd kan worden, dan is back-uppen misschien niet verstandig.
- Stel een back-upstrategie samen die beschrijft welke gegevens veilig gesteld moet worden en ook wanneer.
- Bewaar meerdere generaties back-ups.
- Maak een scenario-analyse voor als het misgaat en hoe je de gegevens weer wil terugzetten.
- Test deze scenario's.
- Maak het maken van back-ups onderdeel van je dagelijkse routine.
- Ga er niet van uit dat anderen de gegevens voor je back-uppen, sla dus je eigen belangrijke gegevens op.
- Ga voorzichtig met back-up media zoals tapes en DVD's / CD's om. Bewaar ze op een droge, koele en donkere lokatie in een beschermende verpakking.
- Kies de juiste back-up methode, bijvoorbeeld volledig, incrementeel of differentieel.
- Kies de juiste back-up media. Afhankelijk van de hoeveelheid gegevens kun je kiezen voor DVD, tape of hardeschijf. Tapes kunnen bijvoorbeeld makkelijk vervoerd en opgeslagen worden. Het is echter ook mogelijk om verschillende soorten media te gebruiken, bijvoorbeeld optische media voor incrementele back-ups en tape voor een volledige back-up.
- Train verschillende werknemers om back-ups te laten maken en testen.
- Keuze tussen continue en geplande back-ups. In het geval van databases die dynamisch zijn is het verstandig om continu alle gegevens te back-uppen.
- Versleutel je back-ups en vergeet je sleutel niet.
- Organiseer je back-ups. Verwijder oude bestanden die je niet meer gebruikt en comprimeer de data.
Imation heeft een handig
schema voor het maken van back-ups, waarin ook het omgaan met de back-up media behandeld wordt.
Heb je betere tips, ontbreekt er iets of ben je het ergens niet mee eens, laat het ons weten.