Beveiligingsonderzoeker Ronald van den Heetkamp van Jungsonn Studios heeft 30 online banksites van Nederlandse banken onderzocht, en kwam tot de conclusie dat er 7 kwetsbaar zijn voor cross-site scripting (XSS) aanvallen. Via de aanvallen is het mogelijk om de sessie van een gebruiker te stelen en andere content op die van de banksites weer te geven, wat weer door phishers gebruikt kan worden.
Het gaat om de sites van de Postbank, Abn Amro, SNS Bank, Fortis ASR, Delta Lloyd, Spaarbeleg en Insinger de Beaufort. Heetkamp heeft de banken nog niet ingelicht "ik verwacht er eerlijk gezegd ook weinig van" zo laat de onderzoeker tegenover Security.NL weten.
"Via cross-site scripting kunnen alle gegevens van de gebruiker gestolen worden, omdat er een zogenaamde cross domain policy is. Hierdoor worden alleen de gegevens van een gebruiker over het domein zelf beschikbaar. Als iemand een URL maakt met een link van een bank erin, zal de gebruiker niet door hebben dat informatie wordt gestolen. Die informatie kan zijn: keylogging met JavaScript, portscanning met JavaScript, het stelen van de browser geschiedenis en alle passwords uit de FireFox password manager", aldus Heetkamp.
Het is ook mogelijk om met deze methode een cascade van aanvallen te genereren via de gebruikerszijde. Met het stelen van de geschiedenis van de gebruikers (CSS en JavaScript) kan er een aanval worden gelanceerd op andere sites die ook XSS gaten hebben. (de gebruikers doet dit helemaal zelf en is dus een simpele XSS worm)
Ondergeschoven kindje
Zoals eerder gezegd kunnen phishers de aanval misbruiken. "Als er we zo'n URL maken: http://www.postbank.nl/map/index.php?var= dan word ons script in de site van de Postbank opgenomen, en heeft het script op mijn site toegang tot alles op de pagina. Zo is het mogelijk om de gebruikers te laten forceren om in te loggen, ze automatisch een download te sturen (exploit of keylogger) om zo hun verdere systeem te inspecteren." wordt ons als voorbeeld gegeven.
"Zoals je ziet is XSS een ondergeschoven kindje in web applicatie security, maar er zijn al heel wat sites hiermee gedefaced. Denk aan de MySpace XSS worm die zich onlangs verspreidde".
De betrokken banken zijn inmiddels door Security.NL ingelicht.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.