Informatie is voor elk bedrijf een van de levensaders. Als informatie niet meer beschikbaar is, onopgemerkt veranderd is, beschadigd of ongezien gekopieerd is, komt de bedrijfsvoering in zware problemen. Met de komst van Internet hebben niet alleen de eigen medewerkers toegang tot de informatie. Met een beetje pech lekt de Internet-aansluiting informatie naar buiten en kunnen ongewenste bezoekers ook een kijkje binnen komen nemen.
Door Leo Willems, Chief Security Officer van TUNIX Internet Security & Opleidingen
Natuurlijk is iedereen tegenwoordig bekend met de gevaren die komen vanaf het Internet. Wormen, virussen en hackers worden tegengehouden met een firewall aan de voordeur van het bedrijfsnetwerk. Maar waarom die bescherming? Gerenommeerde onderzoeksbureaus rapporteren immers dat de grootste schade wordt aangericht vanuit een organisatie zelf en in mindere mate vanaf buiten veroorzaakt wordt. Uit dit gegeven wordt nog wel eens de conclusie getrokken dat beveiligen zinloos is. Het probleem is echter dat er appels met peren worden vergeleken: een inbraak via Internet heeft een heel andere karakter dan een inbraak via het bedrijfsnetwerk:
De kunst is om risico's te minimaliseren: dat kan door de potentiele schade te beperken en door de kans op schade te verkleinen. Welke eenvoudige verbeteringen helpen al:
Informatiebeleid is geen rakettechnologie. Een belangrijk deel van het werk is simpelweg lijstjes maken. Lijstjes van machines, lijstjes van diensten, functies (mensen), sleutels, pasjes, toegangsrechten enzovoort. En bij die lijstjes de risico's en schade noteren als dat punt op het lijstje uitvalt of nog maar beperkt functioneert. Pas daarna kunnen maatregelen genomen worden en kunnen de kosten van de maatregelen worden onderbouwd en de noodzaak aangetoond. Vanuit deze positie is het vormen van beleid voor continuiteit, integriteit, beschikbaarheid en exclusiviteit niet zo'n theoretische aangelegenheid meer en kan begonnen worden met een cyclus van meten, rapporteren en verbeteren.
Tenslotte komen we bij het grootste risico: de mens. Mensen maken fouten. Soms expres maar meestal per ongeluk en zelfs onbewust. Een deel van het informatiebeveiligingsbeleid zal gericht moeten zijn op de mensen in het bedrijf, van portier tot directeur. Stel een gedragscode op. Niet alleen voor Internet-gebruik maar voor alle informatie en spullen van het bedrijf. Leer mensen de waarde van informatie en leer ze gevaarlijke situaties onderkennen: als mensen hun beveiligingsbewustzijn gaan ontwikkelen dan blijken ze vaak de beste waakhonden!
Kijk voor meer informatie over informatiebeveiliging op www.tunix.nl.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.