Veel experts zijn van mening dat virusscanners niet zinvol zijn omdat ze alleen bekende malware kunnen stoppen. Aangezien er zoveel varianten van een virus verschijnen, en het uren duurt voordat er een nieuwe signature beschikbaar is, die ook niet eens voor alle varianten verschijnt, laat de virusscanner de nieuwe malware ongestoord het systeem infecteren.
Nu is er wel anti-virus software die via "heuristiek" het gedrag van het systeem monitort, maar zelfs heuristieke beveiliging kan niet alle varianten stoppen. Tegen de tijd dat heuristieke functie van een scanner zijn bijgewerkt, is de uitbraak van een bepaalde variant al gestopt en een nieuwe begonnen, zo blijkt uit onderzoek.
Een mogelijke oplossing voor het probleem is white listing, waarbij er van tevoren wordt bepaald welke programma's er uitgevoerd mogen worden, en men de rest blokkeert. "White listing legt de verantwoordelijkheid bij de systeembeheerder op te weten wat er op het bedrijfsnetwerk mag draaien. Dankzij white listing bestaan er geen zero-day aanvallen" aldus een aanbieder van dit soort oplossingen. Microsoft is in ieder geval onder de indruk van de aanpak en heeft de software in haar "Windows Embedded for Point-of-Service" catalogus opgenomen.
Het grote nadeel van white listing is de "administratieve overhead", omdat van elke applicatie bepaald moet worden of het toegang krijgt of niet. Ook als er patches of updates zijn moet de systeembeheerder de lijst bijwerken. Een Amerikaanse bank is zeer te spreken over het concept en heeft de virusscanner van al haar desktops verwijderd, hoewel die op de gateway nog wel gebruikt wordt. "Ik hou niet van het bestaande anti-virus model, omdat het wachten is totdat de bad guys op je schieten" laat vice-president Brent Rickels weten.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.