Een grote meerderheid van de Nederlandse organisaties heeft geen beleid voor het beschermen van gevoelige data. Uit onderzoek blijkt dat slechts 34 procent een oplossing voor het beschermen van gegevens geïmplementeerd heeft, waarbij men geen onderscheid maakt tussen het beveiligen van het netwerk, opgeslagen data, virussoftware en firewalls.
Het beveiligen van gevoelige data is voor veel Nederlandse bedrijven geen directe prioriteit. Uit het onderzoek blijkt verder dat slechts 10% van de ondervraagden op korte termijn denkt aan een oplossing voor dataprotectie. 23% vindt een dergelijke oplossing geen must. Waar bestendigheid tegen rampen en virussen voor 43 procent van de ondervraagden de reden is om data te beveiligen, is bescherming van privacy en tegen diefstal voor slechts 6 procent aanleiding tot het implementeren van een security-oplossing.
Hierdoor rijst de vraag hoe vaak gevoelige data al gelekt is zonder dat klanten of burgers hiervan weten. In de Verenigde Staten is het volgens de wet verplicht dataverlies aan de getroffen klanten bekend te maken. In Nederland is dergelijke regelgeving (nog) niet van kracht.
"Bedrijven moeten zich afvragen hoeveel zin firewalls hebben als de opgeslagen data niet beveiligd is. Ze doen de deuren op slot, maar laten de ramen open. Op deze manier lopen bedrijven onnodige risico’s op het gebied van security" zegt Henk Jan Spanjaard van Decru.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.