Volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties wordt het stemmen via stemmachines nog betrouwbaarder. Door alle aandacht die de actiegroep "Wij vertrouwen stemmachines niet" voor de veiligheid en transparantie van het stemmen in Nederland heeft gekregen vond BZK het nodig om met een uitgebreide uitleg te komen waarom stemmen via computers wel betrouwbaar is.
In de uitleg komen we te weten dat gemeenten zelf verantwoordelijk zijn voor het juiste verloop van de verkiezingen. Het ministerie van Binnenlandse Zaken geeft gemeenten wel een aantal richtlijnen, zoals het bewaren van stemgeheugens in een kluis, het op een veilige locatie opslaan van stemmachines en dat leden van het stembureau zicht op elkaar en op de stemmachine hebben. Het is aan de gemeenten om deze richtlijnen te volgen.
Het ministerie schetst ook scenario's mocht iemand willen frauderen. Die zou moeten inbreken bij een gemeente of bij de Sdu of zich op andere wijze illegaal toegang verschaffen tot een stemmachine. Vervolgens moet de stemmachine worden opengeschroefd om die vervolgens te kunnen manipuleren. Hiervoor zou zeer specialistische ICT-kennis een voorwaarde zijn.
De enigen die toegang hebben tot een groot aantal stemmachines zijn enkele medewerkers van producenten Nedap en Sdu. Nedap maakt de stemmachines (8100 stuks) niet gebruiksklaar voor de verkiezingen, dat doen de gemeenten zelf: zij voeren de kandidatenlijsten in op basis van door Nedap aangeleverde gegevens, aldus het ministerie in deze uitleg.
Om alle bedenkingen tegen electronisch stemmen wegen te nemen laat men weten dat het ministerie de denkbare mogelijkheden tot fraude nog kleiner wil maken dan ze nu al zijn. In overleg met de stemmachinefabrikanten en TNO worden extra veiligheidssmaatregelen voorbereid die voor de verkiezingen op 22 november zullen worden genomen.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.