In Nederland is grote ophef ontstaan over de beveiliging van de stemcomputers die voor de verkiezingen van 22 november gebruikt worden. In Belgie is het afgelopen weekend ook via de stemcomputer gestemd, en dat gaat bij onze Zuiderburen een stuk beter, zo laat NOREA weten, de beroepsorganisatie van IT-auditors.
Van belang is dat bij het gebruik van stemcomputers het hele verkiezingsproces in de beoordeling wordt meegenomen. Immers, de mogelijke tekortkomingen in de beveiliging van de computers of de applicaties kunnen worden gecompenseerd door aanvullende maatregelen. Tevens kan een betrouwbare stemcomputer toch tekortkomingen vertonen door een onjuist gebruik en/of verkeerde procedures rondom het verkiezingsproces.
"Zoals ook bij de acceptatie van andere apparatuur en software gaat het bij stemcomputers voornamelijk om ”vertrouwen”. Daarbij gaat het zowel om feiten als om de perceptie. Ook al werkt het totale systeem feitelijk wel goed, als de perceptie anders is dan is het vertrouwen in het functioneren weg. Het bagatelliseren van technische onvolkomenheden past daar slecht bij." zegt voorzitter Hans Donkers.
Om het vertrouwen van de kiezers te bevorderen is het van belang dat er onafhankelijk toezicht wordt georganiseerd op de beveiliging van de stemcomputers en de uitvoering van het verkiezingsproces. Bij de verkiezingen die afgelopen zondag in België zijn gehouden, is voor dat doel een onafhankelijke controle door een deskundig orgaan uitgevoerd. De kieswetgeving daar voorziet in een dergelijke procedure, die expliciet is ingesteld om te kunnen beantwoorden aan alle vereisten inzake correctheid, betrouwbaarheid en integriteit.
Ook in Nederland zijn de eisen die worden gesteld aan betrouwbaarheid en integriteit van stemcomputers vastgelegd in de Kieswet en het Kiesbesluit. De randvoorwaarden voor de organisatie van onafhankelijk toezicht zijn aanwezig en moeten worden aangewend om het vertrouwen van de kiezers in de stemcomputers te winnen. De Belgen hebben dat goed begrepen.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.