Zonder het publiek in te lichten monitort de Amerikaanse overheid stiekem miljoenen internationale reizigers die het land binnenkomen en verlaten. Een computerprogramma genereert aan de hand van reisgegevens, afkomst, betaalmethode, vervoersgegevens, zitplaats en gekozen maaltijden of iemand een terrorist is of niet. De Bush-regering wil de gegevens tenminste 40 jaar bewaren.
Het bestaan van het Automated Targeting System (ATS) werd stilletjes begin november bekend gemaakt. Bijna 400 miljoen mensen komen elk jaar de Verenigde Staten binnen, en de overheid krijgt van alle passagiers lijsten met informatie die via ATS verwerkt worden. Passagiers mogen echter niet zien wat hun score is en waarop die gebaseerd is.
Privacy voorstanders en burgerrechtenbewegingen hebben flinke kritiek op het programma. "De overheid geeft miljoenen eerlijke burgers "risk assessment' scores die ze hun hele leven lang bij zich dragen. Als dat nog niet eng genoeg is, weet niemand zijn of haar score, of kan hier wat aan doen. Homeland Security moet dit systeem uitstellen en ruimte laten voor een publiek debat over dit gevaarlijke voorstel" zegt David Sobel van de Electronic Frontier Foundation.
Het ministerie van Homeland Security noemt het echter een van de meest geavanceerde "targeting systemen" in de wereld, en men zou zonder de gegevens beveiligingsdreigingen en criminelen bijna niet meer kunnen opsporen. (CNN)
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.