Uit veldexperimenten in vier Europese landen blijkt dat internetstemmen niet tot een hogere opkomst bij verkiezingen leidt, zoals vaak voorspeld wordt door politici. Wel heeft e-voting invloed op het stemgedrag van mensen, zo laat actiegroep "Wij vertrouwen stemcomputers niet" in haar nieuwsbrief weten.
Volgens mede-oprichtster en bestuurslid Anne-Marie Oostveen is het daarom een vergissing om ICT-oplossingen te zoeken voor problemen die grotendeels sociaal zijn (afnemend vertrouwen in politici resulterend in een lagere opkomst). Daarnaast bestaat het risico dat door de digitale tweedeling grote groepen mensen worden buitengesloten van deelname aan de verkiezingen als traditionele stemmethoden volledig worden vervangen door internetstemmen.
Stemmen buiten de gecontroleerde en afgeschermde omgeving van het stemhokje kan leiden tot dwang of tot de handel in stemmen. Dit is een ander goed argument om parallelle traditionele systemen te blijven gebruiken, of om internetstemmen zelfs in zijn geheel te vermijden.
Oostveen, die op 23 januari aan de Universiteit van Amsterdam promoveert, toont in haar onderzoek naar elektronisch stemmen aan dat er te veel sociale problemen gepaard gaan met het gebruik van internetstemmen om het te gebruiken voor lokale, nationale of internationale verkiezingen. Maar deze problemen beperken zich niet slechts tot internetstemmen. Ook het gebruik van stemcomputers in een gecontroleerde omgeving is kwetsbaar voor software problemen, fouten of moedwillige corrupties. Het is daarom zaak dat er stemcomputers worden ontwikkeld die tenminste een papieren kopie produceren van ieder uitgebrachte stem zodat de verkiezingen transparant en controleerbaar zijn.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.