De Haagse rechtbank heeft gisteren geoordeeld dat de Staat de kosten van internetproviders voor het aftappen van hun klanten niet hoeft te vergoeden. XS4ALL had de zaak aanhangig gemaakt omdat zij het er niet mee eens is dat telecom- en internetaanbieders en hun klanten moeten opdraaien voor de kosten van dergelijke algemene opsporingsmiddelen.
Volgens de provider is de wet op dit punt in strijd met onder meer het fundamentele beginsel dat de gemeenschap als geheel de kosten van de publieke zaak moet dragen en met Europese regels over vrij dienstenverkeer.
De rechtbank verwerpt het argument van de Staat, dat het "logisch" is om de kosten van aftapbaarheid te leggen bij de marktpartijen, omdat die door hun activiteiten in de markt het "probleem" zouden veroorzaken. De Staat had betoogd dat providers een algehele verantwoordelijkheid hebben voor het gebruik door criminelen van die dienst die zij aanbieden. De rechtbank stelt echter voorop dat aftappen lang niet alleen wordt gebruikt voor het opsporen van internetcriminaliteit. Sterker nog, de Staat blijkt het middel aftappen vooral in te zetten voor het opsporen van misdrijven als moord en diefstal, klassieke misdrijven die niets met internetgebruik te maken hebben.
Het financiële nadeel dat providers lijden behoort volgens de rechtbank dus niet tot het normale maatschappelijke- of bedrijfsrisico. De rechtbank ziet echter geen mogelijkheden om de Staat te verplichten om de kosten van de provider geheel of gedeeltelijk te vergoeden, omdat de Grondwet niet toestaat dat de rechter op dergelijke gronden wetten opzij schuift. XS4ALL had daarom vooral ingezet op Europese regels met dezelfde strekking, waaraan de rechter wél mag toetsen. Volgens de rechtbank biedt het Europese recht echter “geen zelfstandige procesingang om op basis van onevenredige schade te procederen.”
XS4ALL overweegt om hoger beroep in te stellen tegen het vonnis van de rechtbank. "De rechtbank is het zo te zien principieel met ons eens dat dit soort kosten niet bij providers maar bij de overheid thuis horen. Dat is een belangrijk signaal naar het parlement bij de invoering van de bewaarplicht" aldus technisch directeur Simon Hania.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.