De nieuwe generatie U3 USB-sticks mag dan zo slim zijn dat applicaties meteen van het mediastaafje gestart kunnen worden, ze vormen ook een springplank voor hackers die Windows systemen willen aanvallen. Een beveiligingsonderzoeker ontdekte dat het kinderspel was om zijn eigen hackingtools op de stick te zetten en te gebruiken om informatie van Windows machines te stelen en zelfs over te nemen.
Het probleem zit hem echter in Windows, en niet in de slimme USB-sticks, en dat is de manier waarop het besturingssysteem omgaat met AutoRun apparaten. Windows XP zal een USB-stick niet automatisch starten, maar wel een CD, en zo worden U3 sticks, wat staat voor "Simplified for You", "Smarter about You" en "As mobile as You", door de Microsoft software beschouwd. "Elk programma op een U3 USB-stick wordt gestart, ongeacht de rechten van de ingelogde gebruiker".
Een aanvaller heeft in dit geval wel toegang tot een machine nodig, maar dat zou in het geval van een ontevreden werknemer of social engineer geen probleem moeten zijn. Aanwezige gegevens zouden ze bijvoorbeeld via Sendmail kunnen versturen zegt "U3 ambassadeur Nathan Gold. De simpelste oplossing is dan ook het uitschakkelen van de AutoRun feature.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.